22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Къде се намира най-високият водопад в България?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В България има над 100 водопада и повечето от тях са в Стара планина.
Тук може да видите и най-високия водопад в България – Врачанска Скакля, с височина до 141 метра. Ако тръгвате към водопада, препоръчително е да е през пролетт, защото  Врачанска Скакля е непостоянно течащ водопад.
Най-високият постоянен водопад не само в България, но и на балканския полуостров, е Райското пръскало над Калофер. 

Врачанска Скакля
Намира се в един от най-живописните дялове на Врачанската планина, сред стари зелени гори и непристъпни скали. Водопадът започва от извора Патлейна и околните долове и е с надморска височина 900 м.
Вижда се от по-голямата част от територията на град Враца. Рекичката, която го захранва, е малка, затова водопадът не е постоянен. През лятото водата му намалява и често пресъхва. Най-пълноводен е през пролетта и след обилни дъждове. Водопадът става пълноведен през месеците май и юни, когато след топенето на снеговете и валежите дебитът му достига до 200, дори до 300 л/сек.

През другите месеци струята му изтънява, а през лятото (август и септември) напълно пресъхва. През зимата замръзва, образувайки огромни количества ледени образувания с различни интересни форми.
От горната част на водопада се откриват приказни гледки към Враца.
Кой е най-красивият водопад в България?

Проверка по рама

Легенда за Врачанска Скакля
Няма точно обяснение откъде произлиза името на водопада. Според местна легенда в края на османското робство след дълъг поход османска войска преминава през Балкана и замръква под водопада. На сутринта златните лъчи на слънцето осветяват пенливите и скокливи води, спускащи се от отвесните скали. Смаян от тази невиждана красота, предводителят на войската възкликва: “Машала, Скакля!” Скакля била една от жените в неговия харем, балканджийка. Оттогава водопадът става прочут с това име – Врачанска Скакля.

Как се стига до Врачанска Скакля?

Водопадът е съвсем близо до град Враца. Ако тръгвате от града, трябва да стигнете до района над болницата, до Дома за стари хора, където ще видите указателни табели. Оттук започва пътеката за водопад Врачанска Скакля. След около час изкачване ще стигнете подножието на водопада. Първата половина на пътя е почти равна, следва по-стръмна пътека, минаваща през широколистна гора.
Топ 10 на водопадите в Стара планина

Какво интересно може да видите в района на Врачанска Скакля?

Магазин за Акумулатори

* град Враца
* резерват “Врачански карст”, разположен близо до града
Намира се в североизточната част на парк “Врачански Балкан”. Обявен е за резерват с цел да се запази живописния и типичен за тези места карстов терен с разнообразни геоморфоложки образувания, уникална пещерна фауна, богато растително разнообразие и консервационно значими растителни видове.

* природен парк “Врачански Балкан”
Заема по-голямата част от Врачанската планина и масива на Лакатнишките скали. Врачанската планина е разположена между Предбалкана и Главната старопланинска верига и се издига южно от град Враца и Врачанското поле.

* екопътека Згориград
Известна още като Врачанска екопътека или екопътека Боров камък.
Разходката продължава около 2 часа, а маршрутът е лек и не много натоварващ. Започва от село Згориград и стига до хижа Пършевица. Пътеката следва река Лева по склоновете на Врачанския Балкан.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ