5.5 C
София
вторник, март 28, 2023

Къде се намира паметникът на Вела Пеева – символ на града?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Гордо вдигнала главата си, с поглед, отправен към победата, бъдещото, успеха, с револвер в ръката си, паметникът на Вела Пеева е сред най-ярките символи на града, носещ името ѝ, формиран чрез обединението на три български села – Каменица, Лъджене и Чепино. Градът се формира през 1948 година и е наречен на името на партизанката  от Родопски партизански отряд „Антон Иванов“ Вела Пеева. Велинград или градът на Вела носи това име и до днес, като израз на преклонение и отдаване на почит към участничката в Съпротивителното движение по време на Втората световна война Вела Пеева.
В кой голям град се намира паметникът на хан Крум?

Паметникът на Вела Пеева
Не е случайно, че имено градът, образуван при сливане на селата Лъджене, Чепино и Каменица носи името на Вела Пеева. Тя е родена и завършва образованието си именно в село Каменица, което прави съвсем естествен избора новосформираният град да бъде кръстен Велинград и да пази в сърцето си паметника на Вела Пеева като израз на благодарност и признателност на поколенията.

Образованието си Вела продължава в София, където именно е привлечена за борбата и каузата и закърмена с партизанството.
Вела се жертва за идеите си и общата кауза и е убита на крехката възраст от само 22 години. Името ѝ остава записано завинаги в историята с издигането на паметника на Вела Пеева и превръщането на родната ѝ къща в музей, съхранил ярки спомени за живота и делото ѝ. Къщата на Вела, превърната в музей през 1953 година, е едно от най-посещаваните места във Велинград, а паметникът днес е място за отдаване на почит, юбилеи от раждането на смелата българка и място за преклонение на признателните поколения.

Проверка по рама

Къде се намира паметникът на Тодор Живков?
Чествания, свързани с паметника на Вела Пеева в съвременността

През изминалата 2022 година Велинград отбеляза кръгъл 100-годишен юбилей от рождението на Вела Пеева, почетен и отбелязан с тържествени ритуали по поднасяне на цветя и венци, изложба, посещение на родната ѝ къща, стихове и възпоменателни слова.

Днес малцина говорят за антифашизъм, но в близкото минало антифашисти като Вела Пеева оставяли трайна следа в сърцата на хората и те им издигали паметници, за да се преклонят през делата им, кръщавали градовете си на тях и пазели спомена, скътан в сърцата си, за да го предадат на идните поколения и да не увехнат корените на историята.
Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Магазин за Акумулатори

Как да се грижим за кожата си, за да я поддържаме млада?
Спрете да отлагате и си дайте шанс за успех

Защо сънуваме кошмари и как това е свързано със здравето, храненето, стреса?

Мит или истина е, че кихането е заразно?
Тези хранителни продукти ускоряват метаболизма и топят килограмите

Грубата коса не е наказание, а предизвикателство – ефективна грижа и здраве

Проучване: Пръстите на краката разкриват какви хора сме в живота

Закрит басейн се превръща в буря по време на земетресението в Турция (ВИДЕО)

Учени: Не оставяйте чаша с вода до леглото си през нощта

Емблематичен паметник за кой град е известен като „Разперко“?

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ