17.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Кадрите решават всичко: къде учат децата на президентите на страните от бившия СССР

ПРОЧЕТИ СЪЩО

А до Б

Армения: Никол Пашинян има три дъщери и син. По-големите, дъщерята Мариам (родена 1999 г.) и Ашот (2000 г.), след училище влязоха в университета в Тарту (Естония). Дъщерята завърши, синът прекъсна обучението си заради войната в Нагорни Карабах (той беше доброволец). След армията Ашот влезе в Академията по изкуствата, но очевидно и той напусна. Рано е да се говори за образованието на по-малките деца на премиера: дъщеря Шушан, родена през 2007 г., Арпи е на седем години.
Премиерът на Армения има голямо, истинско арменско семейство. Никол и Анна отгледаха три дъщери и син, който служи в арменската армия. Снимка: primeminister.am

Между другото, самият Никол Пашинян е учил журналистика в YSU (Еревански държавен университет), но е бил изключен, както самият той казва, по политически причини. През 2018 г. ръководството на EHU излезе с изявление, че е готово да издаде диплома на министър-председателя, ако той се съгласи. Но той отказа, като по този начин стана единственият държавен глава в постсъветското пространство, който няма висше образование.
Обучението на деца в Естония е доста необичайна стъпка за лидера на Армения. YSU има отлична репутация, той е най-старият и един от най-престижните университети в региона, ковачница на лидерство. По-специално неговият възпитаник Левон Тер-Петросян е първият президент на Армения. И двете дъщери на предшественика на Пашинян, премиера Серж Саркисян, също са учили в YSU: най-голямата, Ануш, е учила като юрист, а най-малката, Сатеник, е учила като икономист. Както и децата на бившия президент Роберт Кочарян обаче.

Азербайджан: Президентът на Азербайджан Илхам Алиев има три деца – Лейла (1984), Арзу (1989) и Хейдар (1997).
Самият Илхам Алиев е завършил и аспирант на MGIMO. Между другото, той се срещна със съпругата си Мехрибан в Москва, където тя завърши с отличие Медицинския институт на името на. Сеченов. Най-голямата дъщеря, след като завършва училище в Баку, продължава обучението си в Швейцария и Обединеното кралство, получава допълнително образование в магистратурата на Факултета по политически науки в MGIMO. Арзу учи в Лондон, синът Хейдар младши е възпитаник на Азербайджанската дипломатическа академия.

Проверка по рама

Илхам Алиев е женен от дълги години за красивата Мехрибан, обожавана от целия азербайджански народ. Те са с деца. Снимка: President.az
Беларус: Александър Лукашенко има трима сина, двама по-големи са възпитаници на факултета по международни отношения на Беларуския държавен университет. По стъпките на най-големия син Дмитрий тръгнаха и децата му: Дария и Анастасия също учат в Беларуския държавен университет. Според някои сведения по-младият Николай също получава висше образование днес там.

Самият президент на Беларус завършва историческия факултет на Могилевския педагогически институт през 1975 г. със степен по история и социални науки, а през 1985 г. задочно икономическия факултет на Беларуската селскостопанска академия в град Горки, Могильов Област, със специалност Икономист-организатор на селскостопанското производство.

Само не в Москва

Грузия: Президентът Саломе Зурабишвили е родена в Париж и има дипломи от Парижкия институт за политически науки и от Колумбийския университет в Съединените щати. Два пъти женен, сега вдовица. От първия си брак с Николоз Гугушвили (Горестани) има две деца. Образованието, разбира се, западно. Синът Теймураз работи в ООН, дъщерята Кетеван – във френската телевизия.
Президентът на Грузия е живяла по-голямата част от живота си в Париж. Не е изненадващо, че децата са получили образование във Франция и Съединените щати. Снимка: Социални мрежи

Литва: Президентът на Литва, бивш член на КПСС Гитанас Науседа е учил във Вилнюския университет, а след това в Германия. Най-голямата му дъщеря Гедайле е учила в Белгия и сега работи като архитект в Европа. По-младата Ugne завършва университета Vincennes-Saint-Denis във Франция, след което продължава обучението си в Южна Корея.

Магазин за Акумулатори

Латвия: Синът на президента Егилс Левитс, Линардс, е получил образование в Германия като клиничен психолог, дъщерята Индра става еколог във Великобритания.
Естония: Премиерът Кай Калас има три деца: двама сина и една дъщеря, но всичките са непълнолетни. Самата Калас е завършила Юридическия факултет на университета в Тарту.

Азия избор

Киргизстан. Ако повечето ръководители на държави – републики от бившия СССР са икономисти, дипломати и юристи по образование, то в Киргизстан има пълно разрушаване на стереотипите. Президентът на Киргизстан Садир Джапаров е треньор по професия, възпитаник на Киргизкия институт за физическо възпитание. Имал трима сина – Дастан, Рустам и Нурдулот и една дъщеря Жанаим. Най-големият, Дастан, завършва гимназия по китайски език, след което учи в Киргизко-руския славянски университет. Б. Елцин, но преди няколко години той загина при катастрофа. По-малките деца, Нурдоолот и Жанаим, са получили образование в Турция и в Американския университет за Централна Азия в Бишкек (финансиран от Фондация Сорос). Рустам е получил образованието си в Полша. Семейство Джапарови отглежда и сина на брата на Садир Еркин Ринат, който загина при автомобилна катастрофа.

Киргизки журналисти казват, че семейството е свещено за президента Садир Джапаров. Затова той не говори за личния си живот, а у дома никога не обсъжда работата. Снимка: Социални мрежи
Казахстан: Президентът Касим-Жомарт Токаев е притежател на дипломи от MGIMO и Дипломатическата академия на Министерството на външните работи на СССР. Синът му Тимур е получил образование в Швейцария (колеж и университет) и в дипломатическата академия на руското външно министерство. През 2009 г. защитава дисертация на тема „Стратегията на Република Казахстан към Запада“ и получава докторска степен по политически науки. Медиите не блестят особено, известно е само, че той се занимава с бизнес.

Таджикистан: Президентът Емомали Рахмон е завършил Таджикския държавен университет и е най-големият баща в постсъветското пространство, има седем дъщери и двама сина. Децата основно започват да учат в същия университет като баща си и след това продължават образованието си по целия свят: във Великобритания, в Русия и в САЩ. Най-големият син Рустам Емомали, завършил курсове в Дипломатическата академия на руското Министерство на външните работи, оглави горната камара на парламента и кметството на Душанбе. Дъщерята на Озод Рахмон, която е учила в университета Джорджтаун и университета в Мериленд, сега е ръководител на президентската администрация.

Емомали Рахмон, който е на поста от 29 години, е най-големият баща-президент в постсъветското пространство: той има седем дъщери и двама сина. Децата се обучават първо у нас, после в чужбина. Снимка: Wikipedia

Най-малката дъщеря Зарина Рахмон, след като завършва британски колеж, работи като говорител по телевизията и е на 16 години. И тогава тя стана топ мениджър в една от най-големите банки в страната. Не знаем за другите деца на президента.

Узбекистан: Президентът Шавкат Мирзийоев е машинен инженер по образование, възпитаник на Ташкентския институт за напояване и мелиорация (сега Институт за инженери по напояване и механизация на селското стопанство). Бил е и заместник-ректор на Алма матер. Най-голямата дъщеря Саид завършва Юридическия факултет в Ташкент и получава магистърска степен по икономика в Московския държавен университет. Ломоносов, след което е назначена за заместник-ръководител на агенцията за контрол на медиите. Най-младата, Шахноза, защити докторска степен в Руския държавен педагогически университет. Херцен и работи в Министерството на предучилищното образование. А синът на Миралишер все още е ученик.

Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев е един от най-образованите лидери в постсъветското пространство, в младостта си е работил като преподавател в института. Той даде отлично образование на децата си. Снимка: Ройтерс

Най-тайната

Туркменистан: нищо не се знае за децата на туркменския президент Сердар Бердимухамедов. Самият той има три висши образования. Първо той учи като инженер-технолог в Туркменския селскостопански университет, през 2011 г. завършва Дипломатическата академия в Москва, а след това учи две години в Женевския център за политика на сигурност.

Молдова: За децата на молдовския премиер Дорин Речан също не научихме нищо, освен че са две.

Президентът на Молдова Мая Санду е може би единственият лидер в бившия СССР, който не е женен и няма деца. Образованието й говори само за себе си: Икономическата академия в Кишинев и Харвард в Кеймбридж. След като получи магистърска степен по публична политика, Санду работи в Съединените щати в продължение на две години, а след завръщането си в родината тя оглавява Министерството на образованието в продължение на три години, извършвайки редица реформи, по-специално въвеждането на задължителното обучение английски език, докато руският език беше само по желание по избор на родителите.

Минали молдовски лидери с измислица и фантазия обясниха избора на страни за висше образование на децата. Така министър-председателят Йон Кику, когато беше министър-председател, на въпрос защо е изпратил двамата си сина да учат във Великобритания, отговори, че „можеха да изберат Букурещ или Москва, но имаше твърде много желаещи да отидат там“. Просто казано: всеки може да отиде в Лондон за диплома, но да учи в Румъния или Русия е само за тези, които имат истински късмет.

Между другото

Има такава професия

В продължение на десетилетия съветските военни училища бяха ковачница за кадри за чужбина.

Завършил Военното авиационно училище за пилоти „Фрунзе“ (1959-1960) и Военната академия. Фрунзе (от 1964 до 1965 г.) Хосни Мубарак става президент на Египет през 1981 г.

Зад президента на Южна Африка Табо Мбеки учи във Висшето военно-политическо училище в Симферопол.

Президентът на Албания от 2002 до 2007 г. Алфред Мойсиу е завършил Ленинградското военноинженерно училище и Военноинженерната академия (с отличие).

Легендарният сирийски президент Хафез ал-Асад, баща на Башар ал-Асад. След като завършва Военновъздушната академия в Хомс и пилотни курсове в Египет през 1957 г., капитан Хафез е изпратен във Военната академия на Генералния щаб на СССР за следдипломно обучение.

Цахиагийн Елбегдорж, най-младият министър-председател и президент в историята на Монголия, е възпитаник на Лвовския висш военно-политически орден на училището Червена звезда със специалност военна журналистика.

Конкретно

Нашият човек в Гвиана

Университетът RUDN (бивш Университет за приятелство на народите на Патрис Лумумба), в допълнение към министър-председателя на Казахстан Карим Масимов, даде на света още двама президенти. А именно Лобо Порфирио, който ръководеше Хондурас, и Бхарат Джагдео, ръководител на Гвиана. Премиерите на Палестина и Чад Махмуд Абас и Юсуф Салех Абас напуснаха залата на RUDN.

Освен Илхам Алиев и Касъм-Жомарт Токаев, първият президент на България Петър Младенов също има диплома от МГИМО (сега Университет на руското външно министерство).

Сред известните възпитаници на Дипломатическата академия на Министерството на външните работи на Русия Ким Де Джунг е президентът на Южна Корея през 1997-2002 г., носител на Нобелова награда за мир.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ