3.8 C
София
сряда, ноември 29, 2023

Кафето понижава риска от физическа слабост при възрастните

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Това твърдят учени на базата на изследвания, според които кофеинът може да подобри полиферацията на мускулните клетки и да увеличи мускулната маса. 
„Хората на средна възраст, които обичат да пият чай и кафе с кофеин, могат да понижат риска от развитие на физическа слабост по-нататък в живота си“, коментират специалисти-невролози, базирайки се на изследване, което в продължение на две десетилетия изучавали здравето на 12 000 души. 

Първият етап от проучването се провел в периода 1993-1998 г., в хода на което участниците в изследването били попитани дали и колко употребяват напитки с кофеин като чай и кафе, безалкохолни, както и шоколад.
При следващия етап изследователският екип проследявал промяната на теглото на всеки участник. И заключителният трети етап бил посветен на физическата издръжливост на участниците в изследването. Те били запитани дали се чувстват „изпълнени с енергия“ и тествали както силата им на захват, така и способността да станат и веднага да потеглят, да ходят без проблем. 

Оказало се, че повече от две трети от тях съобщават, че пият кафе ежедневно, като 52% от тази група изпивали по една чаша кафе на ден, 42% – по 2-3 чашки на ден, а останалите – по 4 и повече чаши кафе на ден. 

„Екипът от учени стигнали до извода, че у 5% от тези, които ежедневно пиели повече кафе, значително се понижила вероятността да изпитват физическа слабост в по-напреднала възраст в сравнение с онези, които не пиели редовно тази ободрителна напитка. Подобен ефект се наблюдавал и сред любителите на чая“, коментират невролози.
Необходими са обаче по-нататъшни изследвания, за да се потвърдят тези връзки и да се изясни дали именно кофеинът влияе непосредствено на физическата слабост или това е следствие на други химически съединения. 

Проверка по рама

„Кафето и чаят съдържат богати биоактивни полифеноли, които имат както антиоксидантни, така и противовъзпалителни свойства и са свързани с понижаването на риска от заболявания, предизвикващи слабост, като сърдечносъдови болести, диабет, невродегенеративни заболявания и затлъстяване“, обясняват невролозите.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ