30.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Как Батуми посреща руснаците: шишчета на скара, вино в кани, хачапури от всякакъв вид

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В нашия случай не говорим нито за гладни деца, нито за липса на лекарства. Седим в ресторант на брега на планинска река. Трапезата буквално се пръска: кебапчета, аджарски хинкали, хачапури, пъстърва, плодове (турско грозде, но черешите вече са собствени, местни) и планина от храна. Празник за целия свят. Виното тече и се пие като река: вкусно, домашно. Пъстърва плуваше в течащ басейн край планинска река преди половин час. Няма да назова собственика, това е като в известния филм: „Фамилията е твърде известна, за да я нарека.“

Приятели му прошепнаха в ухото, че красотата и разкрасяването на съвременния Батуми е значителна заслуга на този конкретен човек.

Но Батуми е добър, дори може да се каже неприлично.

Но аз не започвам запознанството си с града от празника. Купувам екскурзия с кабинков лифт Argo. Това е 2,5 км кабинков лифт, за 30 лари (900 рубли) се качвам до най-високата точка на града, обещават „разходка в парка“, връщането е включено в цената. Не намирам никакъв парк на върха (планината се казва Анурия), само кафене, магазини за сувенири и магазин за вино. Но гледката е хипнотизираща: Батуми от птичи поглед. Extreme е включено в цената: поради силни пориви на вятъра, кабините се люлеят, под краката на 50 метра височина, усещанията са по-ярки, отколкото по време на турбуленция в самолет.

Проверка по рама

Повечето сепарета бяха празни – още не е сезонът. Слънцето пече, но морето е все още хладно.

Но лично на мен ми се струва най-хубавото време от годината: великолепна алея, без тълпи, пълни с празни места в кафенета и ресторанти.

Има надежда, че скоро директни полети от Русия, а не само от Москва, ще летят до Батуми. Засега – само с трансплантации. Например на 25 май – през Тел Авив или Истанбул. Ако летите през Израел, тогава нощен трансфер, 11 часа чакане, но билетът е 23 хиляди рубли. В Турция 3 часа трансфер, но искат 45 хиляди за билет. Въпреки това…

Предпочитам да се върна в Тбилиси, откъдето има директен полет до Москва. От Батуми до Тбилиси има високоскоростен влак. По-точно, той е условно високоскоростен, ускорява до 99 км / ч по маршрута, но забавя в тунела, на завои между планините, в резултат на което пътуването отнема 5,2 часа. Композицията е нова, столовете са удобни (но зависи от класа), гледките от прозореца са живописни през по-голямата част от маршрута. Особено от втория етаж. Моите спътници са или местни, или нелюбознателни пътници. Може би бях единственият, който гледаше през прозореца, останалите бяха заровени в телефоните си. Интернет има, но слаб.

Комфортът се определя от дебелината на портфейла: билет за 2-ра класа – 14 GEL (430 рубли), за 1-ва – 75 GEL (2300 рубли).

Магазин за Акумулатори

Рано ми е обаче да се връщам в столицата на Грузия. Аз съм на Черно море. В Батуми цените на жилищата сега са както следва (за удобство – в долари): апартаменти и апартаменти – от 30 на ден, малък хотел – 30-40, за удоволствието да се похвалите в Хилтън – от 100.

Чаша турски чай в кафене на брега – 2 лари, капучино – 5, лате – 6.

Не бъдете алчни за 5,5 GEL за домашна лимонада – в тази страна знаят много за лимонадите. Никога няма да объркате домашната аджарска лимонада с бутилирана сода, това е небето и земята. Пиенето на водка или чача с лимонада е лош вкус, но е възможно.

В улични палатки хачапури от всякакъв вид (с боб, със сирене, с имеретийско сирене) – 2,5 лари.

В ресторантите салатите варират от 9 лари (домати, чушки, краставици) до 30 (Цезар със сьомга). Кралски ресторант хачапури – 20, пица – от 15 (маргарита) до 20 (микс), сьомга на скара – 30, ципура – 45.

Според мен ципурата не се лови в Черно море (въпреки че има подобен вид каракуда), от там и цената. За гастрономите има рибен пазар, не е далеч от кабинковия лифт. Има избор и пълен пакет от услуги: в съседните кафенета вашата прясна риба ще бъде почистена и изпържена. Приготвя се по стандартната ценова листа от 6 лари за кг.

Най-скъпото нещо, което намерих в менютата на ресторантите: сьомга с ядки и гъби – 120 лари (3600 рубли).

Пътуването с такси тук е достъпно за всеки, за 5-6 GEL ще возите Батуми нагоре и надолу.

Но това е всичко за туристите. Ако искате да останете по-дълго, тогава … Забравете половината от това, което написах. Тук може да си турист, можеш да си местен, но няма половинчати решения. Решихте, да речем, да прекарате лятото в Аджария: наехте апартамент, срещнахте съседите си, спряхте от автосервиз – като цяло, влязохте в поне някаква връзка с местните жители и … Запишете го. От този момент нататък вие вече сте на вашия борд, част от тяхното общество. И ако сте разчупили хляб с грузинец и сте изпили чаша вино (и не можете без него), тогава всъщност от този момент сте близки роднини.

Можете също да станете враг и то доста лесно. Това е, ако сте поканени да пиете вино и се опитвате да отворите портфейла си …

Трябва да тръгвам. Но би било по-добре, разбира се, на директни полети.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ