15 C
София
сряда, април 17, 2024

Как да изберем свещ за дизелово гориво. характеристики, цена и отзиви

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Повечето дизавто, които сега са на руския пазар, отговарят на екологичните стандарти. Един от критериите е наличието на свещи за дизелово гориво. Този сегмент в момента се развива с бързи темпове. Тази статия представя основните характеристики на задължителен елемент в съвременните автомобили, неговите видове и преглед на известни производители.

 

Всички свещи на пазара могат да бъдат разделени на две големи групи: ядро ​​и свещи с керамичен нагревател. Всяка група има свои разновидности и модели на елементите на спиралата.

Сортовете на светещите свещи за дизелово гориво са както следва:

 • стандарт – независимо от температурата в горивната камера, съпротивлението не се променя (спираловидно);
 • за лесно пускане, съпротивлението се променя, през серпентината преминава висок ток, като по този начин се осигурява възможно най-бързо нагряване (при висока температура, токът, преминаващ през серпентината, намалява и по този начин предотвратява разтопяването);
 • с две спирали (отопление и регулиране) – температурата намалява плавно.

Керамичните свещи са много търсени сред руските потребители, защото имат по-добри характеристики. Керамичният връх се затопля много по-бързо, като скоростта на нагряване на свещта е само 1, 5 секунди. С такива показатели за стартиране на автомобил в студено време не е трудно. Керамичните свещи за дизелови двигатели, чиято цена е с порядък по-висока от аналозите на пръта, могат да бъдат два вида: саморегулиращи се и за лесно пускане.

Проверка по рама

Преглед на производителите на свещи за топлината

Image

На руския пазар задължителните елементи за дизеловите автомобили са представени от много компании, всяка от които заема конкретен сегмент и има свои характеристики.

Кои дизелови свещи са избрани от собствениците на превозни средства?

 1. Европейски автомобили. Европейският пазар е силно конкурентен. Тя има около 15 фирми, които се занимават с производството на свещи. Очевидно се открояват марки Беру, Бош и Денсо, чиито продукти са сходни по производителност. Цените на тези продукти (от прости до високи технологии) в този сегмент са средни и по-ниски. Например цената на свещи за дизелов двигател на Volkswagen е от 500 рубли (произведени в Германия или Великобритания).
 2. Корейски автомобили. Конкуренцията е по-висока, свещите се произвеждат от 18 компании, от които се открояват NGK, Ashika, Blue Print, Jakoparts и Japan Parts. Беру и Денсо също присъстват, но изненадващо няма Бош. Цената на свещите е по-висока, отколкото за европейския сегмент. Средно е от 1200 рубли, но има елементи с нажежаема жичка за 700-900 рубли.

Японски автомобили. Конкуренцията в този сегмент е доста висока, но Денсо е водещ. Цената на свещите варира от 800 рубли. Но има търговски марки, които произвеждат най-евтиния продукт – HKT, Stellox, Magneti Marelli.

Как да удължим работата?

Image

Подмяната на свещта с дизелов двигател, както отбелязват експертите, трябва да се извършва на всеки две години или дори по-често. Всичко зависи от качеството на избрания продукт. Ако една свещ има метална спирала, тя ще продължи не повече от 80 хиляди километра, керамичният еквивалент – до 160 хиляди километра. Но има и „премиум“ свещи, произведени в Япония, които могат да бъдат задвижвани без подмяна до 240 хиляди километра.

Магазин за Акумулатори

Ако свещта е в неизправност и има двама в автомобила, това няма да повлияе съществено на работата на автомобила. Но във всеки случай, по препоръка на експерти, си струва да се смени целия набор наведнъж.

За да работи свещта дълго време, трябва да се спазват следните условия:

 

Advertisement

 

 • да се подменят инжекторите за гориво в случай на неизправност (запушена част не разпръсква горивото и пада директно върху вала, като по този начин допринася за изгарянето му);
 • да не се допуска запушване на самата свещ, поради което е необходимо периодично да се прибягва до почистване;
 • да инсталирате частите правилно (свещта е доста деликатен елемент; можете да го счупите с остро или силно натискане на клавиша);
 • компонентите на двигателя трябва да бъдат запечатани (изтичането на масло води до замърсяване на много компоненти на автомобила, включително свещи).

Ако силно издърпате свещта по време на инсталацията, можете да видите, че тя е огъната, което означава, че няма да работи дълго време. Може също да изгори, ако е погрешно да се избере модел за марката на автомобила.

 

 

Какво да търсите при избора на свещ за дизелово гориво?

Image

Подгревните свещи се избират в зависимост от марката на автомобила и годината на производство, размера на двигателя и вида на каросерията. Няма универсални елементи, които да са подходящи за всеки – независимо от класа на превозното средство.

Когато избирате свещ, трябва да обърнете внимание на следните параметри:

 • диаметър и стъпка на резбата (ключът трябва да отговаря на размера);
 • работна част и нейния линеен размер;
 • вид на връзката (двуполюсни щепсели са свързани към отделен проводник, еднополюсен – на корпуса на колата);
 • стрес;
 • скорост на нагряване;
 • материал за производство на свещи (керамичните елементи се нагряват много по-бързо).

Как да проверите продуктите преди покупката?

Image

При избора на свещ за дизелов двигател, чиято цена зависи от производителя и вида, си струва да проверите тези части. Не купувайте фалшиви изделия, те няма да траят дълго. По-добре е да се обърне внимание на оригиналните части.

 

 

За да различите оригиналния елемент от фалшива, трябва да обърнете внимание на метала, който се използва за обработка на свещта. Тя не трябва да бъде лошо качество на гравиране, разменяйте или други дефекти. Когато купувате комплект, и двата възела трябва да бъдат идентични. Заслужава да се обърне внимание и на опаковката: тя трябва да съдържа цялата информация за свещта, която не съдържа грешки.

Проверката на свещите на дизелов двигател се извършва с волтметър, омметър или мултицет. Съответният режим на работа е конфигуриран. Можете също така да проверите работата на свещта, без да го свързвате към електрическата мрежа на автомобила. За да направите това, свържете положителния датчик към електрода, отрицателно към рамката или блока на двигателя. Дори неработещият елемент има съпротива, макар и да е малък. Ако изобщо не е, това означава неизправност на свещта.

В някои инструкции, самите производители пишат как да проверят свещите. Има няколко начина.

Отзиви

Много собственици на автомобили казват, че свещите не са скъпи и не изискват често смяна. В същото време е по-добре да се закупуват продукти от средната ценова категория и допълнително да се грижат за тях (това се отнася до почистването). Много собственици на автомобили отбелязват доброто качество на японските части – те рядко се провалят.

Също така не стойте на място и производителите на свещи, използвайки нови технологии, които значително увеличават експлоатационния живот на продукта. Но определено трябва да изберете оригиналните продукти, а не фалшивите.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ