20.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

Как да не превърнем ваканцията в непрекъснат стрес? Коментар на психолог

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Какво тъжно чувство: половината от лятото мина!
Анастасия Бирюкова: Това чувство вече се споделя от много хора. Но всъщност убеждението, че най-добрата почивка е през лятото, е само стереотип. Той често ни притеснява. Разбира се, ако имаме ученици, трябва да си вземем ваканция през лятото. И когато има избор, почивката не е толкова лоша, за да се прехвърли в друг сезон. Не е ли ценно да избягате на почивка през есента, когато у дома избухне епидемия от настинка или изпаднете в блус? Да, и летните почивки са по-скъпи: курортите са пренаселени, изборът на хотели и билети страда. От септември горещите курорти ще предлагат по-спокойна и здравословна почивка. И в средната лента все още ще има приятно време. Така че почивката не е през лятото – няма значение. Но, за съжаление, много често превръщаме почивката в… още повече работа и стрес. Например, ние го вземаме, за да … направим ремонт у дома по това време!

И накрая да се „карате“?
Анастасия Бирюкова: Това е „драйв“. Като цяло сега темата за стреса, бърнаута, депресията е изключително актуална.

Вече забравихме за ковид ограниченията, но статистиката на болните е тъжна. В медицината се появиха термини за постковид синдроми, сред които – тежки депресивни състояния. Добавете към това икономически, политически, семейни проблеми. Всичко това е дълго време натрупващ се стрес, който се отрази сериозно на здравето. Хората се опитват да го изчеткат: ще мине от само себе си. Но не става. Ето защо е много важно да се грижите за себе си сега. Депресията е реакция на психиката на тотално предателство към себе си. Често се налага да правим компромиси с интересите си. В името на детето, съпруга, родителите. Не можете без него. Но когато няма избор, но винаги има решение в полза на друг, плащаме с депресия. Това работи на всички нива. От „няма пари за почивка за всички, изморих се, но няма да отида сам“. И на „имаме една ябълка за двама, ще я дам“. Но в нашия манталитет има и друга крайност. В кръга на психолозите дори има закачлив термин: „почивката е неистова и безмилостна“. Това е допълнителен стрес, който само засилва умората.
Почивка, от която все пак трябва да си починете?

Проверка по рама

Анастасия Бирюкова: И след това лекувайте. Например, човек на отговорна позиция, работи седем дни в седмицата, а след това се среща с приятели, „си отива.“ И сега той има синдром на махмурлук, той се „свърза отново“ с приятелите си по такъв начин, че не може да ги види … Един стрес ще бъде насложен от друг. Или сте работили и работили, а след това се оказа една седмица ваканция и постоянно лежите на плажа. Това също е стрес, изгаряш, боли те главата. И често най-силният стрес е … периодът на подготовка за ваканцията. Когато направим суперпроект от това: да сглобим, закупим, осигурим всичко. Отидете там, където един от най-отговорните членове на семейството смята за необходимо. И има тежко, дълго каране в жегата, натъпкан в колата. Това е мъчение. Не е необходимо да правите допълнителен тест извън ваканцията.
Три процента от руснаците никога през живота си не са ходили на почивка

Може би не е толкова лошо, че около 70% от почиващите прекарват това време у дома и в страната?

Анастасия Бирюкова: Имаме невероятна история с дачите. Дълго време наблюдавам как всяко поколение, докато е младо, мрази дачата. Тази, която обичаха като деца! И го мразят, защото родителите им ги карат да правят нещо там. Но след това те самите имат деца, приоритетите се променят. И идва време, когато те самите могат да творят в страната. (Градинарството е творчество!) Създайте свой собствен малък свят, наблюдавайте, грижете се за него. Превръща се в удоволствие, в прекрасен празник. И тази история се повтаря поколение след поколение. Така че почивката в страната не е „лош късмет“, а чудесна възможност. Но само когато вилата не е отвратителна работа, а възможност да реализирате своите хобита, да останете сами със себе си.
Ами ако не можете да си позволите почивки в обозримо бъдеще?

Анастасия Бирюкова: Това е разговор за граници, териториални и времеви. Важно е, особено когато работите от разстояние, да създадете ежедневие и да разпределите времето, когато не работите, категорично да си забраните да стоите до късно или да не правите обедна почивка. За да направите тези граници по-отчетливи, съветвам ви да настроите аларма. И трябва да има време, когато дори не сме в контакт по работни въпроси. Не казвайте, че е невъзможно, изключенията са много редки. Между другото, никога не трябва да носите телефона си в леглото. Голяма беда – компютър, стоящ в кухнята или в средата на хола. Дори и да не е възможно да разделите работното и личното пространство, купете параван, завеса, но затворете микрошкафа си. Създайте ефимерна, но граница. За да не ви грабва окото работното място в момент, когато не работите.

Магазин за Акумулатори

И ако сте в офиса, в предприятието?
Анастасия Бирюкова: Например, човек работи като оператор в кол център. Изтощителна работа. Ако той затваря за 5-10 минути на всеки час и не отговаря на телефона, работоспособността му се подобрява значително. Особено ако напуснете стаята за тези минути. Тръгнах – смених.

Тоест има някакъв ритъм вместо безкрайно бягане в колелото?

Анастасия Бирюкова: вярно Ритъмът е ясен, точен и предварително планиран от вас. Чувстваме се по-добре, когато имаме чувството, че контролираме живота си. Чрез такива дреболии, вместо усещане за пълна безнадеждност, възниква усещането, че ние притежаваме ситуацията. Ние сами си поставяме границите. Важно е.
Как след часове на деня човек, който не трябва да се надява на почивка, може да създаде усещането, че все пак и той си почива?

Анастасия Бирюкова: Има неща, които са буквално универсални. Например приемете природата като съюзник. Отидете на открито, дори и да не сте далеч. Намерете най-приятните места в парка. Стой там, помисли. Защо е ефективен? Ако погледнете местата на древните хора, тогава всички те се намират на места, които дори и сега всеки от нас би нарекъл красиви. Човекът винаги – за срещи, за почивка – избира красиви места. Места на силата. Друго универсално нещо е всичко свързано с изкуството. Картини, музика, театър. Превключватели страхотни. Човекът използва изкуството от хиляди години за радост и релакс. Третата универсална е храната. Готвене на нещо специално, ходене на кафене. Пикник. Само не „насилствено и безмилостно“! Спомням си как отидохме на море и си направихме пикник с миди, рапани. Всички са на топло … И се отровиха. Така че не почивайте докрай, важна е умереността. И, разбира се, спорт. Нашата работа е да получим допамин. Разходка сред природата, вкусна храна, общуване с приятни хора – за предпочитане, не на тема работа. Всичко това трябва да влезе в рутината ви, като ясно поставите граници. Така внасяме елементи на добра почивка в ежедневието и се спасяваме от чувството на лишения и преумора.

Визитка

Снимка: Анастасия Бирюкова

Анастасия Бирюкова – семеен психолог, гещалт терапевт, супервизор. Работи с проблеми като професионално прегаряне, синдром на хронична умора, семейни и творчески кризи, тревожни състояния. Член на Руската психотерапевтична асоциация.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ