22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Как да се отървем от осите в двора – научете този хитър начин

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Притеснявате се, че в двора ви са се настанили неканени гости – оси? Има защо. За разлика от пчелите, без които доказано би изчезнал животът на земята и които не жилят, ако не бъдат предизвикани, осите са агресивни по природа, пазят територията си и могат да бъдат много опасни за човека и домашните животни, тъй като отровата им е токсична и може да предизвика както неприятни симптоми при ужилване, така и летален изход при остра алергична реакция от страна на ужиления. Вижте защо са опасни тези жилещи насекоми, как да се отървем от осите в двора и как да разберем, че се нуждаем от спешна помощ, ако сме ужилени.
Защо са опасни осите?

Ако се вълнувате как да се отървем от осите в двора, най-вероятно го правите, защото знаете за опасностите, които крие малкото им жило. Осите не разпространяват и не пренасят болести върху човека и домашните животни, но могат да отнемат живота на алергичните към отровата, която инжектират в тялото на жертвата си чрез ужилване. Ако сте ужилени и имате някои от следните симптоми, незабавно потърсете спешна помощ, тъй като алергичните реакции могат да бъдат фатални. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) е имало 1109 смъртни случая от ужилвания от стършели, оси и пчели между 2000–2017 година. Симптомите на тежка алергична реакция, за които да следите, ако сте ужилени, включват:
  • подуване на гърлото, устните, езика,
  • обрив, който се разпространява бързо,
  • оток, който се разпространява бързо и далеч от зоната на ужилване,
  • затруднения в дишането,
  • сърцебиене, ускорен пулс, рязък спад на кръвното налягане, припадък, шок.

Страдащите от алергия към оси, пчели и други жилещи насекоми, е добре винаги да имат в себе си комплект за първа помощ с адреналин. Той може да спаси живота им, ако са в отдалечен район или в планината, където спешната помощ не може да стигне за минути. Попитайте вашия лекар за подробности.

Пациентите, които вече са проявили веднъж алергия към оси, следва не само да намерят решение на въпроса как да се отървем от осите в двора, но и да разберат какво привлича осите, какви аромати, цветове на дрехи и цветя да избягват и т.н. – тоест как се извършва превенция и как да опазят двора си от проникване на оси вместо трескаво да търсят информация по темата как да се отървем от осите в двора, след като те вече са се настанили там.
Как да се отървем от осите в двора?

Проверка по рама

Ако жилещите натрапници вече са се настанили в имота ви, предстои ви дълга борба, за да се освободите от присъствието им. Ще ви помогнем с полезни съвети.
1. Премахнете всичко, което ги привлича

Осите могат да се заселят в двора ви по различни причини, но винаги, когато там открият нещо, което ги привлича – убежище, вода, храна. Ето защо, ако искате да се отървете от осите в двора си, запушете всички пукнатини по фасадата, които могат да използват за убежище, хралупи и прочие по дърветата, за да не ги използват за своите нужди през зимата, заселвайки се при вас и съсипвайки след това удоволствието ви от пролетните дни и летния релакс в градината.

Храната също е причина осите да изберат именно вашия двор. И това не включва само сочни зрели плодове в градината или захарни изделия, оставени без надзор. Някои видове оси се хранят с паяци други насекоми, които може да сте допуснали да се развъдят в градината ви. Ако пазите градината си от вредители, вия я пазите и от осите.
По отношение на храната не е достатъчно само да не оставяте сладко вън. Всякакви хранителни остатъци нямат място в двора ви, ако не искате осите да се настанят там. Не пропускайте и скарата – мазнината там също е магнит за осите. Отворените бутилки със сладки питиета, мръсната посуда във външната мивка – всичко това е угощение за осите, не го допускайте.

2. Борба с вече настанилите се оси с препарати

Магазин за Акумулатори

Нямате избор, ако не ги искате в двора си, ще трябва да унищожите тях и гнездата им. Готови решения за борба с осите ще откриете в търговската мрежа, а ние ви напомняме да носите защитно облекло, за да се предпазите, както и да напръскате гнездото късно вечерта, когато осите са в латентно състояние, а работниците и кралицата са налице. Не желаете готови препарати с химия? Вода със сапун ще ви свърши същата работа, но повторете няколко вечери подред, за да сте сигурни, че сте се справили с проблема.
3. Капани за оси

Може да закупите или да си ги изработите сами. Неприятно е, че около тях винаги е пълно с жужащите насекоми, може да привлекат и други – полезни насекоми, а и гледката на издавени в тях оси не е приятна, но понякога е по-доброто решение от това да се затваряте в дома си и да не може да използвате градината си и да се насладите на топлите дни заради досадните и опасни оси.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ