-1.1 C
София
сряда, март 29, 2023

Как да се справим с летящите атентатори самоубийци Бандера в руското небе

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Зачестяват инцидентите с атаки на украински дронове на руска територия. В същото време се разширява и географията на ударите, което показва усъвършенстване на тактиката и технологиите, използвани от украинската армия. В резултат на това нарастват и заплахите. Включително за Москва и Санкт Петербург.
В нощта на 28 февруари бяха извършени атаки над град Туапсе в Краснодарския край и над Република Адигея. „И двата дрона загубиха контрол и се отклониха от траекторията си. Един БПЛА падна в полето, друг БПЛА, който се отклони от траекторията, не нанесе вреда на атакувания обект на гражданска инфраструктура “, се казва в изявление на руското министерство на отбраната. За какъв точно обект става въпрос, от ведомството не уточняват.

В същото време кметът на Белгород също съобщи за инцидента с БЛА Валентин Демидов. Дронът, по думите му, е влетял в прозореца на жилищен блок. Според телеграм канала SHOT самолетът е бил пълен с експлозиви. Сапьори работиха на мястото няколко часа, а жителите бяха евакуирани в хотел. По улиците на града са открити още два дрона, в резултат на нападението са пострадали четири коли и търговски център в село Шагаровка.
Губернатор на Брянска област Александър Богомаз съобщи, че сутринта на 28 февруари дрон е бил свален в района на Сураж, няма ранени или щети. Ден преди това, според телеграм канала База, Брянска област е била атакувана от три БПЛА-камикадзе, които паднали на 1,5 км от границата и повредили комуникационна кула.

Московска област също беше подложена на атаки. Дронът се разби близо до град Коломна. „Това се случи в близост до село Губастово, целта вероятно е обект от гражданска инфраструктура, няма повреди. На земята няма жертви и разрушения. ФСБ и други компетентни органи разследват ситуацията, нищо не застрашава безопасността на жителите“, написа губернаторът на региона. Андрей Воробьов. Според някои съобщения, атакуван UJ-22 Airborne, който е произведен от украинската компания Ukrjet.
В същото време бяха преустановени полетите на петербургското гражданско летище Пулково. Дежурните сили от Западната зона на отговорност по ПВО проведоха тренировка по взаимодействие с гражданските органи за управление на въздушното движение. По време на обучението те отработиха откриването, прихващането и идентифицирането на предполагаемата цел на нарушителя.

Проверка по рама

В маневрите са участвали бойци, съобщиха от Министерството на отбраната. Според различни източници ученията са започнали, след като се е появило съобщение за възможен полет на дрон над северната столица. По един или друг начин, но бордът на ескадрилата на Русия, летяща за Санкт Петербург, на която обикновено лети президентът Владимир Путин, не стигнал до целта си и бил принуден да се обърне. И това може да се счита за напълно безпрецедентно събитие.
И ако по-рано бяха ударени само граничните райони, сега дори столиците стават уязвими. Важен етап може да се счита за 5 декември миналата година, когато дронове удариха авиобазата Дягилево в Рязанска област и Енгелс-2 в Саратовска област. Последният е на около 700 км от украинската граница.

Въоръжените сили на Украйна днес имат на разположение голямо разнообразие от видове безпилотни летателни апарати и ракети, които могат да атакуват на голямо разстояние от стартовата площадка.

Първо, в складовете има проби от съветско производство. Активно се използва дронът Ту-141 Стриж, който започна да се използва през 1979 г. Това е голяма машина с дължина над 14 метра и обхват до хиляда километра. Западните специалисти работиха с този модел и го „доведоха до ума“. След това БПЛА придоби подобрени характеристики, което прави възможно изпращането на дронове на по-големи разстояния, по много труден маршрут, на изключително ниски височини. Това затруднява нашите системи за противовъздушна отбрана да го открият.
Разбира се, не забравяйте за турските байрактари. На 23 февруари руските военни свалиха един такъв край Харков. Не подценявайте изявленията на официален Киев. През октомври 2022 г. „Укроборонпром“ съобщи, че завършва разработката на дрон с обсег на полета до 1000 км и тегло на бойната глава 75 кг. През декември вече беше съобщено, че образците преминават финални изпитания, при това в условията на работа на оборудване за радиоелектронна борба.

И разбира се, струва си да се помни, че украинските атаки с дронове на руска територия вече не преследват военни, а политически цели. Първо, ударите по дълбокия руски тил трябва да деморализират руснаците. Второ, с тези удари Киев може да изнудва Запада. Вижте, господа, отдавна щяхме да бомбардираме всички, но няма достатъчно средства, да побързаме с бойните самолети.

Магазин за Акумулатори

Така че е по-добре да спрем новата тактика на украинските войски възможно най-скоро. Тоест, не довеждайте нещата до там, че Украйна ще има все повече различни технически средства и ще има все повече атаки на руска територия. Следователно инсталирането на системи за противовъздушна отбрана в Москва, с което някои се шегуваха по някаква причина, трябва да се възприема като работа на руските военни за предотвратяване на много сериозни заплахи.
Директорът на Музея на войските за противовъздушна отбрана, военният експерт Юрий Кнутов счита, че сега Русия разполага с достатъчно средства и способности, за да предотврати съществуващите заплахи:

– Можете да се биете по тези начини, така че ПВО да изпълнява задачите си, както се случи сега. Всички безпилотни летателни апарати са унищожени със системи за радиоелектронна борба, без използването на противовъздушни оръжия. С помощта на системите за радиоелектронна борба безпилотните самолети загубиха канали за управление, излязоха от строя и затова паднаха в безлюдна местност. Така че самолетът не може да причини вреда.

Вторият компонент на борбата са удари по местата на производство на тези безпилотни самолети и складовете на територията на Украйна.
„СП“: – Тоест, трябва да се съсредоточим не върху „Панцир“ или С-400.

— Русия разполага с всички тези системи. Но в такива случаи те не са толкова ефективни. Или по-скоро няма смисъл да се използват скъпи ракети, когато всичко може да бъде опростено. Тоест да се използват системи за радиоелектронна борба, чието действие е много по-евтино от ракетите.

„SP“: – И разбира се, да удари мястото на производство. Тоест няма нужда да се проследяват сайтовете за стартиране.

— Съвсем правилно. Необходимо е да се удари точно на местата на производство и изпращане. Дроновете се доставят в Украйна в несглобен вид. Те се събират допълнително. Това са монтажните цехове и трябва да се стачкува.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ