4.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023

Как Грузинската мечта загуби от Американската мечта

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Само с няколко груби предупреждения от високопоставени служители във Вашингтон и Европейския съюз, управляващата парламентарна коалиция в Грузия сама оттегли своя законопроект за чуждестранните агенти. И опозицията, която дойде на грузинския Майдан, с помощта на павета и кофи за боклук ясно показа на депутатите, че националните интереси са нищо в сравнение с далечния „морков“ под формата на влизане на Грузия в единна Европа и НАТО.
Вече е ясно, че закони за чуждестранните агенти няма да бъдат приети до предстоящите парламентарни избори в Грузия през 2024 г. Това означава, че „кормилото“ в предизборната кампания отново ще бъдат получените от чужбина пари.

Вашингтон иска да види грузинската опозиция в действие – дали ще успее да нагнети допълнително протестните настроения в страната
Лидерите на сегашната грузинска опозиция са убедени, че кураторите във Вашингтон няма да забравят за поведението на „Грузинската мечта“ и противниците на официален Тбилиси ще получат достатъчно средства, за да вземат властта. Американската мечта за превръщането на Грузия в нестабилна, контролирана от Запада държава този път се оказа по-силна от Грузинската мечта, с нейния плах опит да постави националните интереси пред себе си и да поеме контрол над финансираните от чужбина медии и неправителствени фондации.

Убедеността на управляващата партия в Грузия, че нейното ръководство я очаква незавидно бъдеще, продължи цяла нощ от сряда срещу четвъртък. Барикади на булевард Руставели, издигнати от опозиционери, коктейли Молотов, хвърлени по полицейски служители, опитващи се да защитят конституционния ред, обсаденият парламент и служители на Националната галерия, които трябваше да скрият експонати, когато демонстрантите разбиха вратите и окупираха изложбената зала – това е, което пламналите от протести жители на Тбилиси ще си спомнят.
Осъзнавайки, че в Грузия сценарият на украинския Майдан се разиграва като по часовник, правителството бързо отстъпи и се съгласи да оттегли законопроекта за чуждестранните агенти. В отговор опозицията официално отмени брифинга на гражданското неподчинение. Но е рано да се говори за уреждане на конфликта.

Проверка по рама

Първо, няма съобщения за освобождаване на активисти, задържани за съпротива срещу полицията – това беше едно от условията за спиране на митингите. Второ, не е толкова лесно да се спре разгорещената машина за смяна на грузинското правителство. Освен това след командата „ату“ от колективния Запад никой не чу толкова ясна команда „фу“, предназначена за опозицията. Скривайки се зад Статуята на свободата, грузинският президент Саломе Зурабишвили от Ню Йорк емоционално призова населението към гражданско неподчинение, за да не бъде окончателно одобрен законопроектът за чуждестранните агенти от парламента. Но такива енергични призиви за връщане на Тбилиси към мирен живот днес не се чуват от г-жа Зурабишвили.
Дали „кукловодите“ ще искат да използват вече разтърсената ситуация в Грузия, за да направят нова цветна революция, или ще решат да изчакат със смяната на властта до парламентарните избори през 2024 г., не е ясно. Сегашната позиция на Грузия изглежда нестабилна във всеки един смисъл – ясно очертавайки изключително прозападен външнополитически вектор, официален Тбилиси все пак отказва военна помощ на Украйна и поддържа вид на неутралитет. Нещо повече, той държи зад решетките Михаил Саакашвили, който си стисна ръцете във Вашингтон. Но засега не изглежда, че Белият дом има под ръка готов лидер, способен уверено да завземе властта в Грузия след Майдана – иначе грузинската мечта отдавна щеше да е свършила.

На грузинския ГКПП „Горни Ларс“ се образува задръстване с дължина повече от километър от автомобили, движещи се към Русия Снимка: Telegram / Контролен пункт Горен Ларс

Не е изключено също Вашингтон да иска да види грузинската опозиция в действие – дали тя ще успее да нагнети допълнително протестните настроения в страната след оттеглянето на причината за тях – законопроекта за чуждестранните агенти.
Ситуацията с този документ, който Грузия буквално отписа от подобен американски закон, изобщо не изглежда парадоксална. От гледна точка на Държавния департамент, правен документ, който многократно е доказал, че е полезен за защита на американското общество от чуждо влияние, трябва да бъде забранен за използване в други части на света, където Вашингтон има свои интереси. Или грузинците се смятаха за равни на жителите на Съединените щати? Забавен…

Информационните агенции съобщиха, че след началото на протестите в Тбилиси опашките за влизане на автомобили в Русия през ГКПП Горен Ларс рязко са се увеличили. Страхувайки се да не бъдат хванати в капана на гражданска война, жителите на Руската федерация, които преди това са заминали за Грузия, решават да изчакат смутните грузински времена в родината си. Още повече, че сега не е необходимо да се говори за по-нататъшна стабилност в Грузия. Ако днес „Грузинска мечта“ успее да вкара конфликта в легално русло, ситуацията в страната ще продължи да се разклаща, за да достигне върха на недоволството от властта до изборите. А непрозрачното финансиране на действащите в Грузия неправителствени организации, медиите, фондациите и местните политици, на което се опитаха да сложат край със закона за чуждестранните агенти, ще се превърне в допълнителен катализатор за експлозивни настроения в обществото. Така че нашите сънародници, които наивно се надяваха, че Тбилиси ще избегне „политическата турбуленция“ и няма да купи американски хачапури за участниците в вече грузинския Майдан, трябва просто да отидат на булевард Руставели, осакатен след нощта на безредиците. И направете изводи.

Магазин за Акумулатори

Междувременно
Грузинската опозиция ще продължи протестите. Това съобщи представителят на партия „Гирчи – повече свобода!“ Цотне Коберидзе на брифинг, на който присъстваха и лидери на различни неправителствени организации. Според Коберидзе „в четвъртък определено ще има акция“, защото младите хора нямат доверие в „Грузинската мечта“. „Нуждаем се от яснота как смятат да оттеглят законопроекта за чуждите агенти и кога ще освободят тези хора, които са воювали с нас“, каза политикът.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ