21.3 C
София
понеделник, септември 25, 2023

Как лесно да прогоним безсънието?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Представи си следния сценарий: Денят е към своя край. Прибираш се емоционално претоварен, гладен и леко ядосан. Вечеряш сам или с близките си и уж се готвиш за лягане, но сънят е последното нещо, което ти идва наум.
Уж си приключил с всички задачи за деня, но като се сетиш за това, което те очаква утре, и ти идва да започнеш да:

Опция А – отвориш хладилника отново, за да видиш какво се е променило от преди малко;
Опция Б – си сипеш нещо алкохолно, първото от няколко;

Опция В – обърнеш внимание на себе си или на семейството си, но го правиш с нежелание;
Опция Г – оставиш всичко зад гърба си и се радваш на вечерта с близките си.

Проверка по рама

​Коя е твоята опция?
„Ако си като повечето ми клиенти (и мен самата понякога), най-вероятно избираш Опция Г, но в повечето случаи преживяваш останалите три.

И ако пренасяш емоциите от работа вкъщи, как изобщо да се успокоиш и да заспиш, нали? Повечето от нас си лягат, въпреки всичко. Преглеждаме социалните мрежи, проверяваме имейла си и така, докато очите ни не започнат да се затварят сами, но сънят така и така не идва.

И ако си бил в ситуацията „хем си убит от умора, хем не можеш да заспиш”, се сещаш за какво говоря. Този процес може да продължи с часове.
А знаеш ли, че понякога решението може да е съвсем просто. Ние не успяваме да заспим навреме, защото не даваме правилните сигнали на тялото си за почивка и то продължава да държи емоциите от деня в себе си или другояче казано, остава стресирано. Можеш да промениш това с техниките за емоционална свобода (ТЕС), виж как”, обясни Гергана Радович, холистичен терапевт и специалист по съня.

За щастие, можеш да замениш този сценарий с друг, далеч по-добър и благоприятстващ съня, като започнеш от началото на деня. Подготовката за добрия сън започва още от сутринта и продължава през целия ден. Тя включва:

Магазин за Акумулатори

Ставане навреме, без да отлагаш алармата.
Пълноценна храна и прием на достатъчно вода през деня.

Движение, достатъчно, за да се измориш, но не и да бъдеш преуморен.

Прекратяване използването на електронни устройства поне 90 мин. преди лягане.
Ритуал за сън – проветряване и затъмняване на спалнята, успокояващи аромати, удобни дрехи за сън и всичко, което ти помага да се отпуснеш.

Техники за емоционална свобода (ТЕС) за лесно заспиване вечер също могат да са много полезни. ТЕС се прилага при различни емоционални, психически и физически проблеми. Потупването с пръсти върху определени точки по тялото, изпраща сигнал до мозъка за релаксация: „Аха, значи е време за почивка. Хайде да се отпуснем!“.

Можете да приложите ТЕС за няколко минути преди сън, както и да се възползвате от специалната медитация на Гергана Радович „Как да успокоиш ума си и да заспиш”, която е достъпна на нейния сайт. Тя е създадена с цел да спомогне по-лесното приспособяване към фазата на почивка.

Грижете се за себе си през целия ден, използвайте ТЕС вечер и ще видите как добрият сън и ползотворното ежедневие стават реалност в живота ви!

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ