9.8 C
София
събота, април 13, 2024

Как мозъкът създава съзнателни преживявания?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Учените и философите отдавна се опитват да обяснят как мозъкът създава съзнателни преживявания. Някои се съмняват, че обективните инструменти на науката изобщо могат да се справят с явление, което е толкова субективно. Въпреки това, изследователите са започнали да идентифицират промените в мозъчната дейност, които съпътстват осъзнаването, и имат някои интересни идеи за това защо се е развило съзнанието у човека, пише в своя публикация сайтът medicalnewstoday.com.

Как мозъкът създава съзнание от електрическата активност на милиарди отделни нервни клетки остава един от най-големите въпроси, на които няма отговор.

Всеки от нас знае, че осъзнава мислите, възприятията и чувствата си, но не може да го докаже на никого другиго.

Само ние можем да получим достъп до мистериозната същност, която ни позволява да изпитваме тези мисли, възприятия и чувства. През 90-те години на ХХ век философът Дейвид Чалмърс описва тази недостъпност за външно, обективно изследване като „трудния проблем“ на съзнанието. Той предложи на учените да се справят по-лесно с неговите „невронни корелати“ – къде и как се променя мозъчната активност, когато хората имат съзнателни преживявания.

Освен от любопитство, учените най-вероятно са мотивирани да открият невронните корелати на съзнанието, за да помогнат за диагностицирането и лечението на разстройствата на съзнанието, като например персистиращите вегетативни състояния и някои психиатрични разстройства.

Три измерения на съзнанието

Проверка по рама

Съзнанието има няколко различни измерения, които могат да се измерват. Три от най-важните от тях са: будност или физиологична възбуда, осъзнатост или способност за съзнателни психични преживявания, включително мисли, чувства и възприятия, сензорна организация или как различните възприятия и по-абстрактни понятия се вплитат в едно цяло, за да създадат безпроблемно съзнателно преживяване. 

Тези три измерения си взаимодействат, за да създадат цялостното ни състояние на съзнание от даден момент. Например, когато сме будни, ние сме в състояние на висока осъзнатост, но когато заспиваме през нощта както будността, така и осъзнатостта, намаляват.

Осъзнатостта и физиологичната възбуда се връщат по време на съня REM (бързо движение на очите), когато е най-вероятно да се появят ярки сънища. Но тези сетивни преживявания в повечето случаи са откъснати от външните дразнители и понятията, които ни крепят в реалността, докато сме будни. 

По подобен начин променените състояния на съзнанието, като например тези, предизвикани от психеделични наркотици или ниски нива на кислород, включват нормални нива на възбуда, но дезорганизирани сетивни преживявания. Те могат да включват халюцинации на звуци, миризми или гледки, но също така и синестезия, когато има кръстосана връзка между обикновено дискретни сетива, като например звуци, които предизвикват визуални преживявания. 

Хората в кома или под анестезия могат да имат по-ниски нива на будност и осъзнатост, отколкото по време на сън без РЕМ. В същото време, в странно хибридно състояние на съзнанието, известно като синдром на нереактивна будност или вегетативно състояние, пациентите преминават през ежедневни цикли на сън и будност, без да показват признаци на осъзнаване.

Въпреки че прекарват дълги периоди с отворени очи, те не проявяват поведенчески реакции на външни стимули. Някои от тези пациенти възстановяват ограничени признаци на съзнание, известни като „минимално съзнателно състояние“, като например реагират на инструкции или следят движещ се обект с очите си.

Магазин за Акумулатори

Теренът на мозъчната дейност

Въпреки напредъка в разбирането ни за нервните корелати на съзнанието, лекарите все още имат проблеми с диагностицирането на пациенти, които не могат да отговарят на въпроси или команди. Те не могат да кажат дали такъв пациент е в пълно безсъзнание, в съзнание, но без връзка с външните стимули, или в съзнание и осъзнава околната среда, но не може да реагира.

Нов подход, за който наскоро бе съобщено в „Nature Communications“, може да осигури начин за оценка на будността, осъзнатостта и сетивната организация на пациента. Вместо да записва активността в определени области на мозъка или мрежи от области, новата техника измерва градиентите на активността в целия мозък. 

Това е аналогично на записването на стръмността на терена на карта и как тази стръмност може да се промени с течение на времето, а не само на местоположението на пътищата, градовете и селата. Този новаторски начин за изследване на мозъчната активност, който отчита как функционалната геометрия оформя времевата динамика, отчита, че всеки регион и мрежа имат множество функции и връзки. 

„Съзнанието е сложно и изучаването му е като решаване на забъркано кубче на Рубик“, казва първият автор на проучването д-р Зируи Хуанг, асистент в Катедрата по анестезиология на Медицинския университет в Мичиган. – Ако разгледате само една повърхност, може да се объркате от начина, по който е организирана. Трябва да работите върху пъзела, разглеждайки всички измерения“, добавя той.

Транскраниална магнитна стимулация

Учени като д-р Хуанг са открили много за невронните му корелати, но техните открития не хвърлят силна светлина върху това как мозъкът генерира съзнание – „трудният проблем“. Други учени твърдят, че, за да се научи повече за причините за съзнанието, трябва да се манипулира мозъчната дейност и да се види какво се случва.

Транскраниалната магнитна стимулация, или ТМС, е неинвазивна техника, която променя мозъчната активност по строго контролиран начин. Техниката включва преминаване на силен електрически импулс през проводяща намотка, която се държи близо до главата на участника, като се създава кратък магнитен импулс, който предизвиква електрическа активност в най-близката до намотката част на мозъка. Това повишава електрическата активност на милиони неврони в област с диаметър само няколко сантиметра. 

При буден участник TМС импулсът предизвиква сложна верига от активности в множество кортикални области. За разлика от тях, при не-REM съня същият импулс има много по-кратък и по-локализиран ефект. По време на REM съня обаче импулсът предизвиква модел на активност, подобен на този, който се наблюдава в мозъка на напълно буден човек.

Интригуващо е, че при пациенти, които са будни, но са във вегетативно състояние, TМС предизвиква краткотрайни, локални ефекти, подобни на тези, наблюдавани по време на не-REM съня на здрав човек. Но в мозъка на пациенти в будно, минимално съзнание, ТМС предизвиква реакция, подобна на тази, наблюдавана при здрави, будни хора. Изследователите стигат до заключението, че сложността и пространственият обхват на комуникацията между мозъчните области намаляват с понижаването на нивата на будност и осъзнатост.

Информираност без съдържание

Удивително е, че опитните медитатори могат да постигнат чисто осъзнаване без мисли, възприятия, чувства и дори без усещане за собствена същност, време или пространство. Това специфично състояние на съзнание дава повече сведения за невронните корелати на съзнанието.

Изследователи от университета във Фрайбург, Германия, са използвали ЕЕГ, за да изследват мозъка на бивш будистки монах, който описва това състояние като „ясна, осъзната откритост“. Те установили, че осъзнатостта без съдържание е свързана с рязък спад на алфа вълните и увеличаване на тета вълните. Наблюдавало се също така отделяне на активността на сетивната кора и дорзалната мрежа на вниманието.

Същевременно се е наблюдавал спад в активността на мрежата на режима по подразбиране. Проф. Грациано заяви, че осъзнаването без съдържание при медитация може да съответства на предсказващия модел на вниманието, описан в неговата теория. 

Той каза: „В този случай е необходимо да се отбележи, че е възможно да се постигне подобен ефект: „Мисля, че моделът на вниманието, представящ свойството на самото внимание, е възможно да се конструира изолирано, несвързано с нещото, на което се обръща внимание. Това наистина може да е осъзнаването без съдържание, за което говорят медитиращите. Наистина смятам, че медитацията по същество е практика в използването на схемата на вниманието.“ 

Дори и без мисли, усещания или чувства, тайнствената същност на съзнателното осъзнаване остава неразгадана.

Борис АЛЕКСАНДРОВ

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ