24.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Как се понижава високата температура в горещините?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Въпреки че през лятото намалява интензивността на инфекциите и простудните заболявания, това не е гаранция, че човек не може да се разболее. Острите респираторни вирусни инфекции могат да се развилнеят и през лятото.

Достатъчно е да изпиете чаша-две ледена вода и да постоите под климатика, за да усетите всички симптоми на болестта – температура, болки в мускулите, главоболие. Най-неприятно от всичко, естествено, е високата температура.

И бездруго горещините ни морят, а на всичкото отгоре и вътрешна температура. Това е същинско изпитание. Как да се справим, съветват терапевти.  

• Първото, което трябва да направите, е да осигурите на организма си прохлада. За целта се настанете в помещение с климатик или вентилатор като, разбира се, спазвате редица правила за безопасност. В смисъл, потокът охлаждащ въздух да не попада върху болния, а разликата в температурата между тази у дома и на улицата да не е прекалено голяма и рязка. Може да си изберете някоя по-крайна и хладна стая у дома, на вилата.

• Вторият съвет е да пиете повече вода. Това позволява да се компенсира загубата на течности заради летните жеги, а също и поради изпотяването. Желателно е през този период да не пиете кафе и алкохол, тези напитки още повече обезводняват организма.

• За понижаване на температурата използвайте прохладни мокри кърпи или компреси. Налагайте ги на челото, на китките и на глезените, така ще ускорите процеса.

• Друг съвет – вземайте си от време на време топъл душ. Колкото и да не ви се вярва, именно той помага за сваляне на температурата. Свързано е с факта, че водата разширява кръвоносните съдове и помага да се разсее топлината.

• Важно е да се погрижите и за храненето си. За предпочитате при треска, ако имате апетит, са леките ястия, например салати или плодове. Тежката храна изисква допълнителна енергия за смилането й, по-добре я оставете за след оздравяването, иначе ще натоварите организма си.

• Пазете силите си и най-добре си лежете на леглото у дома. Почивката през лятото дори и без температура е задължителна. Ако сте с повишена температура, не ходете във фитнеса, нито на разходка в парка. По-добре си лежете.

• Разбира се, място имат и лекарствени средства за понижаване на температурата. Предписаните от вашия лекар препарати ще помогнат по-бързо да се справите с треската. 

• И не на последно място, следете състоянието на тялото си и при необходимост извикайте лекар. Не забравяйте, че високата температура по всяко време на годината е защитна реакция на организма по отношение на някаква инфекция.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ