22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Как се роди Първи май и как се празнува днес

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Как се празнува Първи май днес по света

Денят на труда освен в Русия е официален празник в почти всички европейски страни. Първи май се празнува още в Китай, Северна Корея, Виетнам, Япония, Африка, Централна и Южна Америка. Европейците и южноамериканците празнуват Първи май с плетени венци от билки, танци и подаряват кошници с цветя на близките си. В десетки държави Първи май е от особено значение за активистите за трудови права. На този ден маршовете отбелязват борбата на работниците срещу многото нарушения на правата на работниците в миналото, включително дълги работни дни и седмици, лоши условия на труд и детски труд.
„Първи май за френските профсъюзи е малко като Деня на Бастилията на 14 юли, този ден е придобил характер на ритуал“, каза френският историк Стефан Сиро пред Le Figaro, добавяйки, че напоследък Първи май е политизиран, защото тази дата е между два тура на президентските избори в страната. И така, на 1 май 2012 г., преди да се срещне с Франсоа Оланд на втория тур на изборите, Никола Саркози събра 200 000 души на първомайския митинг на площад Трокадеро в Париж.

В Стария свят 1 май не се празнува официално в Швейцария и Холандия, но някои компании и международни организации в тези страни дават на служителите си почивен ден в чест на Деня на труда. В Белгия и Люксембург на 1 май социалистическите партии се възползват от този почивен ден, за да излязат на шествия и да потвърдят своята привързаност към левите идеи. В Австралия някои социалистически или комунистически профсъюзи провеждат първомайски парад. В Бразилия Първи май се нарича Ден на труда. Но, както в много страни от Латинска Америка, профсъюзните маршове в Бразилия през последните години отстъпиха място на забавни дейности: пикници, футбол, забавления по плажовете. В Парагвай през 2002 г. президентът на страната се опита да отмени празнуването на 1 май. Но общественото мнение отхвърли реформата и на 1 май тази латиноамериканска страна продължава да празнува „Деня на работниците“: властите канят своите служители на „асадо“ (барбекю на открито).
Традиционен първомайски Concertone del Primo Maggio в Италия. Снимка: REUTERS

В Италия през 1990 г. се появява Concertone del Primo Maggio (Първомайски концерт). Това е музикален маратон, който започва от Пиаца Сан Джовани в Рим през деня и завършва късно през нощта. На фестивала се изявяват десетки артисти пред няколкостотин хиляди зрители. Италианците могат да се насладят на концерта по телевизията, радиото или стрийминг. В скандинавските страни Първи май съжителства с по-традиционни празници на пристигането на пролетта. Във Финландия, заедно с работните паради, Първи май (Vappuaatto – на фински) се празнува в цялата страна. В Швеция всяка година на Първи май се провеждат големи студентски протести.
Днес в Сенегал се провежда може би най-необичайното честване на Първи май. Шествие от демонстранти, облечени еднакво, тръгва по улиците на Дакар, столицата на Сенегал, на 1 май със свирки и том-томи. В тази африканска държава, бивша френска колония, след парада работниците чрез най-представителните профсъюзи връчват на държавния глава „тефтер с оплаквания“. В тази петиция, своеобразна „петиция“ до президента, те изброяват дълъг списък от искания, чието изпълнение „ще допринесе за значително подобряване на условията на живот и труд“.

Проверка по рама

Снимка: GEORGES GOBET / AFP
В Германия тази дата се отбелязва с танци и музика. В Кьолн има добра традиция – да закачите брезова клонка на вратата на човека, на когото искате да признаете любовта си. В Швейцария, особено в Цюрих, Първи май се празнува с откриване на базари, музика и пускане на балони. В редица страни от Западна и Източна Европа в нощта на 1 май има необичайни ритуали, препращащи към древните келтски празници, символизиращи мир, любов и хармония. В Щутгарт, Германия, децата използват тази нощ, за да си правят шеги със своите приятели, съседи и родители. В Бургундия младите хора режат цветя и ги поставят пред прозореца на приятелката си. В Чехия през тази нощ хората се предпазват от зли сили и вещици, като палят големи огньове на високи места. В Северна Моравия момчетата украсяват най-голямото дърво с панделки и цветя.

Днес „Първи май“ е празник в защита на мира, но по-скоро не като мир срещу войната с нейните бедствия и разрушения, а мирът като хармонично съществуване на различни слоеве на обществото, свят, в който всеки труд е на почит, а солидарността идва първо и партньорство. Думата „мир“ в слогана подчертава, че първомайските акции са мирни по природа и никога няма да има повторение на събитията в Чикаго, разстрелите на демонстрации, сблъсъци и погроми, както при шествията, които се състояха от двете страни на Атлантика през предишния век.

Първи май започна с кръвопролития

Федерацията на профсъюзите на Съединените щати и Канада през октомври 1884 г. решава да проведе акция от 1 май 1886 г., за да въведе осемчасов работен ден за работниците. Датата 1 май не е избрана случайно. В Америка през онези години той съответства на първия ден от отчетната година на компаниите. Когато капиталистическата система се наложи в индустриалната епоха на Америка, позицията на работническата класа се влоши. Следователно не е необичайно работниците да имат 16-часова работна смяна.
1 май, или както тогава е бил наричан „Денят на труда“, се ражда след трагично обществено шествие в Чикаго на 1 май 1886 г., по време на което хиляди работници настояват властите да въведат осемчасов работен ден вместо 12-15 часове тежък труд. Те протестираха и срещу използването на деца за тежък труд. Според различни оценки между 300 000 и 500 000 американски работници са излезли на стачка в градове в цялата страна. В Чикаго, който беше центърът на борбата, около 40 000 души протестираха и стачкуваха. На 4 май полицията разпръсна протест в Чикаго в подкрепа на стачката, а неидентифицирано лице хвърли бомба по време на шествието. Историците все още не са съгласни дали е предназначен за полицията или за тълпа цивилни. В отговор полицията откри огън по работниците. В резултат на това бяха убити седем полицаи и четирима цивилни, 60 полицаи и повече от сто протестиращи бяха ранени. По-късно бяха арестувани десетки синдикални лидери, анархисти и симпатизанти в Чикаго. Съдът осъди седем на смърт и един на 15 години затвор. Четирима бяха обесени, един се самоуби, за да избегне обесването, а присъдите на двама бяха заменени с доживотен затвор. Един от осъдените, малко преди екзекуцията му, извика прословутите думи: „Ще дойде време, когато нашето мълчание ще бъде по-силно от гласовете, които вие днес задушихте“. Думите му се разпространяват по целия свят. В цяла Латинска Америка, в цяла Европа и Северна Америка за мнозина този ден се превърна в празник, посветен на трудещите се, отбелязва Националното обществено радио.

Акцията на профсъюза на чикагските пролетарии беше подкрепена и в други големи градове на Америка, в някои от тях се стигна до кървави сблъсъци с полицията. През 1889 г., в знак на уважение към американските работници и синдикалисти в Чикаго, Социалистическият интернационал, събрал се на конгрес в Париж, реши да направи 1 май „Международен ден на работниците“.

Магазин за Акумулатори

Във Франция празнуването на Първи май първо взе трагичен обрат: на 1 май 1891 г. в град Фурми в северната част на страната полицията откри огън по тълпата, убивайки девет души и ранявайки около тридесет, уточнява Френското издание на Geo. След тази трагедия 1 май във Франция стана ден на представяне на социалните искания на трудещите се пред властите. Работниците постигат създаването на френското министерство на труда през 1906 г., но едва през 1919 г. осемчасовият работен ден е легализиран в страната. Ако традиционно демонстрантите маршируваха с червена шипка, висяща на бутониерите им, то това цвете на първомайските шествия във Франция постепенно беше заменено от момина сълза, която може да се види на днешните акции.
Участник в първомайската демонстрация в Париж. Снимка: Julien Mattia / РИА Новости

Мирът като солидарност и единство

Основният лозунг на Първи май беше призивът „Мир, май, труд“ и този ден отдавна се свързва с революционни първомайски събрания и демонстрации на работниците в защита на техните права, с искания към работодателите да спазват осемчасовия работен ден ден и да плащат парични награди, достойни за техния упорит труд.

Марксистките лидери по света, включително Роза Люксембург и Владимир Илич Ленин, виждат войната като пример за капиталистически, империалистически страни, които противопоставят членовете на международната работническа класа едни срещу други. Те твърдят, че работниците трябва да се обединят и да водят революционна война за мир срещу управляващите класи в собствените си страни. А празникът 1 май е най-добрата проява на подобна единична масова акция в световен мащаб.
Между другото, в Северна Америка, където се роди първомайското движение, „Денят на работническата солидарност“ отстъпи място на „Деня на труда“, който се празнува в първия понеделник на септември. Причината за това е, че мощните северноамерикански профсъюзи, които са традиционно силни в Америка, не пожелаха да се обединят и да имат контакт с промарксистките европейски синдикати. Някои организации във франкофонския Квебек обаче провеждат демонстрация на солидарност с европейските си колеги на 1 май. В Съединените щати обаче „Денят на труда“ води началото си от стачката на железопътните работници, които стачкуваха през 1894 г. срещу своя работодател. Американският президент Гроувър Кливланд не се поколеба да изпрати 12 000 войници срещу стачкуващите, а двама мъже протестиращи бяха убити по време на сблъсъци в Кенсингтън, близо до Чикаго. Стачката е обявена за приключила на 3 август 1894 г., а работниците, уплашени от властите, обещават повече да не се организират в профсъюзи. Американски граждани, възмутени от бруталните методи на президента Кливланд, конгресмени във Вашингтон гласуваха да се въведе почивен ден в чест на работниците. Самият президент подписа законопроекта само шест дни след намесата на армията, надявайки се да спечели преизбирането същата година, но беше победен на президентските избори.

Отдавна не е имало „майски дни в гората“, на които пролетариите са се събирали „да се борят срещу всяко потисничество“, както в дореволюционна Русия. Няма листовки, призоваващи за смяна на буржоазните режими или кървави сблъсъци с полицията. В съвременния свят първомайските акции, които в по-голямата си част са загубили своя политически характер, се посещават не само от работници, но и от учители, лекари, държавни служители и населението като цяло, за да демонстрират солидарност, празнично единство помежду си.

Въпреки това миналогодишните първомайски протести в редица европейски страни, Франция, Италия и Гърция не минаха без политически лозунги и сблъсъци със служителите на реда.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ