7.9 C
София
събота, април 1, 2023

Как ширещата се престъпност в Чикаго съсипа кариерата на първия нетрадиционен кмет

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Избрана през 2019 г., Лайтфут на практика беше еталон в очите на привържениците на приобщаването – първата чернокожа жена начело на Чикаго и дори с нетрадиционна сексуална ориентация. Нейният съкрушителен триумф със 75 процента от гласовете предизвика ликуване в либералния лагер.
Но мениджърът на Лайтфут се оказа посредствен. Тя е заслуга за изграждането на първото казино в града и програма за развитие на райони, където живеят афро- и латиноамериканци. Но списъкът с неуспехи е много по-дълъг.

По време на пандемията Лайтфут не успя да намери общ език със синдикатите на учителите, което доведе до застой в училищата.
Когато расистки мотивирани протести и погроми обхванаха Америка през лятото на 2020 г., Лайтфут подхвана най-модерните и популярни анти-полицейски лозунги сред левицата – тя обвини служителите на реда в насилие и съпротива срещу реформите и подкрепи идеята за намаляване на тяхното финансиране. При нейното управление на патрулите в Чикаго беше забранено да тичат след бягащи граждани, ако са заподозрени в дребни престъпления. И като част от борбата срещу расисткото минало, по лична заповед на Лайтфут в Чикаго събориха две статуи на откривателя на Америка Христофор Колумб.

Но, както скоро се оказа, пеенето заедно с активисти, съборените статуи и дори правилният цвят на кожата и сексуалната ориентация на кмета не помогнаха да направим Чикаго по-безопасен. Мегаполисът остава един от най-престъпните градове в Съединените щати, а при Lightfoot, както следва от полицейската статистика, броят на тежките престъпления се е увеличил значително. Заради насилието и данъците няколко големи компании (Boeing, Caterpillar) затвориха офисите си в града.
На проведените в края на февруари избори за жителите на града всичко това се оказа по-важно от съответствието на личността на Лайтфут с либералния дневен ред. Колкото и убедителен да беше триумфът й преди четири години, поражението й беше също толкова съкрушително – кметът на Чикаго спечели само 17 процента от гласовете, оставяйки двама конкуренти наведнъж пред себе си.

Проверка по рама

От една страна, може да изглежда несправедливо по някакъв начин да припишем неуспеха на Лайтфут да се справи с бандите в Чикаго на нейния пол, цвят на кожата или сексуални предпочитания. В крайна сметка нарастването на престъпността през последните няколко години се забелязва в почти всички градове в Америка, независимо дали кметът е бял или черен, мъж или жена.
От друга страна, самата Лайтфут, въпреки многобройните и доста специфични претенции към нейното управление дори от страна на съюзниците, многократно е свеждала всичко до факта, че е оценена несправедливо поради нейния пол и цвят на кожата. И така, отговаряйки на въпрос за причините за поражението на изборите, кметът на Чикаго каза: „Разбира се, аз съм черна жена в Америка.“

И не става въпрос само за Лайтфут – либерални политици и медии на високопоставени постове редовно изтъкват принадлежността на хора като нея към различни малцинства, сякаш това е гаранция за техния професионализъм. И точно толкова редовно се критикуват онези организации, чиято работна сила не е достатъчно приобщаваща, сякаш това автоматично ги прави неефективни. Понякога се стига почти до квоти въз основа на пол или раса.

Например, ето няколко скорошни заглавия от либералния дневен ред axios.com: „Индустрията на видеоигрите не бърза да наема черни разработчици“, „Джонатан Кейпхарт напуска редакционния съвет на The Washington Post, който сега има само бели служители.“
Лайтфут не е първото разочарование на прогресивните. В края на миналата година избухна скандал около Сам Бринтън, който стана първият джендъркуиър (човек с нефиксирана полова самоидентификация) на висок ръководен пост във федералните агенции на САЩ. Бринтън беше отведен с пищност в Министерството на енергетиката на САЩ, където се занимаваше с радиоактивните отпадъци, за което либералните публикации гордо разгласяваха. Но Бринтън не работи дори една година, когато беше обвинен в кражба на куфари на други хора при получаване на багаж на летищата, което многократно беше записано на видеокамери. На фона на процеса той беше уволнен. Прогресивната приказка не се получи.

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ