19.8 C
София
петък, май 24, 2024

Как вредят лекарствата с изтекъл срок на годност?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Във всяка домашна аптечка се търкалят остатъци от лекарства, приемани по някакъв повод преди време. По принцип срокът на годност на лекарствата не е така кратък, както на хранителните продукти, но рано или късно и този срок си има край. Срокът на годност е времето, за което производителят гарантира ефективността на препарата при спазване на условията за съхранение. 

С времето всяко лекарство е подложено на въздействието на температурата, влагата, слънчевата светлина и други фактори, които провокират химически реакции, разлагане, окисление и т.

н. Тези химически взаимодействия от своя страна водят до промяна на физико-химическия състав на препарата и той губи от своите лечебни свойства.

А някои лекарства с изтекъл срок на годност може да се окажат опасни за здравето на човека. Какви лекарства с изтекъл срок на годност категорично не трябва да се приемат? Ето какво казват специалистите: 

• офталмологичните препарати с изтекъл срок на годност  задължително трябва да се унищожат, тъй като с времето обикновено се прекратява действието на консерванта в тях, а в капките започват да се размножават бактерии;

• разпечатан флакон с таблетки трябва да се пази не повече от година от момента на отварянето му, иначе възниква риск от стомашно-чревни проблеми. Освен това някои капсули/таблетки в зависимост от техните свойства могат да пресъхнат или да погълнат водни пари от въздуха, което да повлияе на техния терапевтичен ефект;

Проверка по рама

• разтвори за инжекции с изтекъл срок на годност не трябва да се използват, тъй като в тях могат да се образуват токсични вещества. Не използвайте и разтвори за инжекции, които са променили своя цвят или мътна утайка дори и да са още в срок на годност. Това може да е крайно опасно.

• отделно експертите акцентират на витамините, тъй като те са нискомолекулярни органични съединения и се разлагат с голяма скорост. А при изтичане срока им на годност в тях остават малко активни вещества, оказващи терапевтичен ефект;

• също така препарати като нитроглицерин, инсулин и антибиотици в течна форма, не трябва да се използват след изтичане на срока им на годност;

• не рискувайте и не приемайте след изтичане срока им на годност и противогърчовите средства; препаратите, купиращи пристъпите на исхемия и стенокардия; антикоагулантите; бронхолитиците и спазмолитиците; кардиотоничните и антиаритмичните; лекарствата за щитовидната жлеза; успокояващите и сънотворните средства; оралните контрацептиви; адреналинът;

• ефективността на някои препарати може рязко да намалее с приближаване крайната дата на годност;

• препарати в течна форма (разтвори, суспензии) се съхраняват по-кратко, отколкото тези в твърда форма, като таблетки, капсули, прахови. 

Магазин за Акумулатори

Ако все пак човек е изпил такова лекарство, просто забравяйки да го провери, то може да се окаже неефективно или да навреди на здравето заради изменения си химически състав. Последствията може да са алергична реакция, отравяне, засилване на инфекцията, нарушение на сърдечната дейност, зрителни нарушения и други последствия.

Не забравяйте, че вие самите носите отговорност за страничните ефекти, здравето и състоянието си, ако приемете лекарство с изтекъл срок на годност. Не пийте хапчета, променили своя цвят, форма или текстура.

Яна БОЯДЖИЕВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ