16.8 C
София
неделя, май 28, 2023

Как западните компании възнамеряват да се борят с дистанционната работа и да върнат служителите си в офисите

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според проучването 31 процента от анкетираните идват в офиса само два пъти седмично. Доста популярни обаче се оказват и три- и четиридневните работни графици в офиса. Проучването установи, че три четвърти от работодателите са определили минимален брой дни, през които служителите трябва да се явят лично на работа.
Според автора на доклада Пол Суини този начин на работа е полезен за служителите, тъй като те могат да намерят баланс между работа и личен живот и да намалят пътните разходи. Но за работодателите в дългосрочен план той видя негативни аспекти. Факт е, че в редица професии комуникацията между колегите е важна, а обучението на млади специалисти е възможно само на работното място. Суини признава, че все още не е ясно дали два или три дни в седмицата ще са достатъчни на „старите хора“ да споделят пълноценно опита си с младите. И ако това време не е достатъчно, това може да доведе до намаляване на производителността, отбелязва анализаторът.

В резултат на тези констатации някои базирани в Лондон компании призовават за политика за насърчаване на работниците да се върнат в офиса. Например, предлага се премахване на таксите в пиковите часове в петък сутрин, както и стартиране на кампания за информиране на обществеността за предимствата на офисния живот.
Подобна ситуация може да се наблюдава и в други градове и държави. Така че в САЩ големите корпорации също са определили колко дни служителите трябва да прекарват в офиси. Това решение е взето например в Alphabet, Amazon, Apple. И трите гиганта изискват служителите да идват на работа поне три дни в седмицата. Между другото, първоначално Apple възнамеряваше да се върне към работна седмица на пълен работен ден, но компанията беше изправена пред възмущението на работниците, свикнали с дистанционна работа. С помощта на протести и стачки те постигнаха забавяне на общото връщане на служителите на работа. В резултат на това ръководството на корпорацията се съгласи на смесен работен график. В него се предлага да се направи задължително идването в офиса в дните понеделник, вторник и четвъртък. Но дори и тук не беше възможно да се постигне споразумение, в резултат на което Apple се съгласи всяка работна група сама да определи графика за работа в офиса.

Между другото, според проучване на Home Research, както в САЩ, така и в Европа, най-предпочитаните дни за дистанционна работа са понеделник, четвъртък и петък.
Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ