24.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Каква е процедурата за възстановяване на част от сумата за поставяне на втора тазобедрена става?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Баба ми смени тазобедрена става миналата година и сега ще се наложи да й поставят изкуствена става и на втората. Въпросът ми е: каква е процедурата към НЗОК относно възстановяването на част от сумата и колко време след направената операция може да се задейства?

Ралица Михова, гр. Варна

Тазобедрена става се имплантира в рамките на клинична пътека №218 „Оперативни процедури с алопластика на тазобедрена и колянна става”. НЗОК заплаща на изпълнителите на болнична помощ за всички медицински дейности, включващи: изследвания, предоперативна подготовка, упойки, операция, лечение в болницата, с назначаване на до два контролни прегледа в рамките на 30 дни след изписването, задължително записани в епикризата, в същото лечебно заведение за болнична помощ.

НЗОК заплаща за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ, само когато те са включени в т.нар. Списък с медицински изделия, които НЗОК заплаща в условията на болнична медицинска помощ. Документът е публикуван на сайта на НЗОК – рубрика „Болнична помощ“ – „Медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ“.

НЗОК заплаща на лечебното заведение стойността на тазобедрената протеза, отделно от всички дейности по клиничната пътека. Например, сумата, която НЗОК заплаща за протеза за тазобедрена става е 1080 лв., 1435 лв., 970 лв.

Всяко медицинско изделие се определя от лекуващия лекар. Доплащането от страна на пациента зависи от изделието, което е необходимо конкретно за неговия случай. Ако пациентът доплаща за медицинско изделие, той дава сума, която представлява разликата между стойността на изделието и тази, заплащана от НЗОК. Болницата задължително издава документи (вкл. фактура), в които е посочено точно за какво е плащането от пациента.

Проверка по рама

НЗОК няма законово основание да възстановява суми, заплатени от здравноосигурени пациенти за оказаното им лечение. Тя е в договорни отношения с лечебни заведения, изпълнители на медицинска помощ, за закупуване на дейности, които те извършват.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ