28.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Каква трябва да е кръвна захар при възрастните хора, обясни лекар

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Нивата на кръвната захар са показател, който трябва да се следи, за да знае човек дали е в добро здраве. Ако те са високи това може да е аларма за заболявания като диабет или преддиабет. 

В същото време с напредване на възрастта се променят и нормите на кръвните показатели. Но важи ли това и за кръвната захар? Нормалната кръвна захар за възрастните хора не трябва да превишава 5,9 милимола на литър.

Това споделя руският лекар д-р Татяна Романенко. Според експерта нормата на нивата на кръвната захар не се променя с възрастта. Еднаква е и за младите, и за възрастните хора.

„Ако видим цифри на захарта на ниво 5,9, това е повод да помислим дали човек има захарен диабет и да проведем тест за глюкозен толеранс. Освен по изследванията, можете да подозирате повишено ниво на кръвната захар по няколко признака.

По-специално, сухота в устата, жажда и често уриниране трябва да предупреждават за наличието на диабет“, казва д-р Романенко.

„Но тези признаци невинаги се появяват. Понякога индикаторът, че имате повишено ниво на глюкоза, може да бъде повишен или, обратно, намален апетит, гадене, колебания в теглото: намаляване или, обратно, наддаване на тегло.

Проверка по рама

Това са класически симптоми, които издават повишено ниво на глюкоза в кръвта“, обяснява лекарят. Експертът съветва най-вече хората, чиито роднини са с диабет, да следят нивата на кръвната си захар. При тях рискът от развитие на заболяването е по-висок.

„Тези пациенти трябва поне два пъти годишно да определят нивото на глюкозата, дори и ако нищо не ги притеснява“, казва още д-р Романенко. и във Фейсбук

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ