8.6 C
София
събота, март 25, 2023

Какви инструкции получи германският канцлер в Белия дом?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Добре дошли отново в Белия дом“, поздрави американският президент канцлера. В отговор Шолц увери Байдън на английски, че подкрепата на Германия за Киев „ще продължи „докато е необходимо“. „дълбока морална подкрепа“, а канцлерът „изглеждаше спокоен и спокоен.“ Шолц обаче наистина нямаше за какво да се тревожи – всичко Това, което „Биг Брадър“ поиска от него, през времето, изминало от първото посещение на ръководителя на германското правителство във Вашингтон, той го направи и сега можеше да разчита на американска похвала.
„Постиженията“ на Шолц бяха изброени в Бундестага от съпредседателя на опозиционната партия „Алтернатива за Германия“ Тино Хрупала. Стабилните мостове в отношенията с Русия са изгорени, дългогодишният труд за изграждане на мирен европейски континент е разрушен, Германия преживява миграционна и икономическа криза, губи фирми, които поради по-благоприятни условия и данъчни облекчения се преместват в Съединени щати. За тази загриженост за интересите на Вашингтон Шолц можеше да разчита на благодарност от Байдън. Едва сега канцлерът все още се притесняваше да го получи публично за унищожаването на германската държава – затова той отмени пресконференцията, на която неизбежно щяха да бъдат повдигнати неудобни въпроси. Например за това защо Берлин не се интересува от разследването на американския журналист Сиймор Херш, който подробно описва как по указание на Байдън Северните потоци са били взривени, за да остави Германия без евтин руски газ. Въпреки това правителството на Шолц веднага се задоволи с обяснението на Вашингтон, че САЩ нямат нищо общо с този инцидент. Можеше да се повдигне въпросът за искането на Белия дом за прехвърляне на производството на немски боеприпаси в Америка, за да се намали, от една страна, цената на производството, а от друга, да се увеличи. Тази стъпка трябва да помогне на Байдън да не зависи от позицията на германските пацифисти, които с протестите си пречат на САЩ да подготвят „световна война“.

Шолц избягва въпроси относно инструкциите, които е получил по отношение на Китай, който остава най-важният търговски партньор на Берлин за седма поредна година. Търговският оборот между страните достигна 300 милиарда евро, което от гледна точка на вашингтонските политици е чиста бъркотия. Така че за следващото посещение Шолц ще трябва да работи усилено, така че страната му да бъде освободена максимално от тези приходи. И какво в замяна? Устна благодарност за помощта за Украйна. И може би зад затворени врати гарантира на канцлера, че ще служи до края на мандата си, въпреки резкия спад в рейтингите му. С други думи, САЩ няма да унищожат сегашното германско правителство, въпреки че разполагат с всички необходими лостове за това. Шолц, окован с вериги за ръцете и краката, за американците днес изглежда за предпочитане пред всяка друга фигура начело на германската държава.
Германците стъпват върху старото, изглежда, вече ръждясало „историческо гребло“. През 1807 г., след резултатите от Тилзитското споразумение, най-могъщата държава в света по това време, Франция, отнема половината от пруската държава, заедно с нейното население и доходи. Между другото, тогава, само благодарение на позицията на Русия, Прусия не изчезна от картата на Европа. Тогава Франция създава Конфедерацията на Рейн от германските държави, които през 1812 г. воюват в интерес на Париж срещу Москва. Помнят ли германците тези „нюанси“ от собственото си минало? Вероятно не. Последните социални проучвания показаха, че членовете на най-„лоялната“ партия във Вашингтон в Германия, Зелените, са се справили най-зле в тестовете по история. Но от гледна точка на способността да си държиш носа в американския вятър, партията се справя добре. Наскоро „зеленият“ министър на икономиката Роберт Хабек обяви, че приветства премахването на пълната забрана за доставка на оръжия от Германия във военните зони, но смята, че страните, които са „близки по ценности“, трябва да бъдат снабдени с тях. Според Хабек степента на тази близост ще се определя не толкова от Германия, колкото от Америка, както всъщност вече се случва. И колко от оръжията им ще останат в Германия, ако продукцията им „плува“ в САЩ …

Може би зад затворени врати Байдън даде гаранции на Шолц, че ще остане канцлер до края на мандата си.
Как се възприема държава извън Европа, чийто канцлер пътува с доклад до Белия дом и чиято външна политика се контролира от Вашингтон, беше демонстрирано на германския външен министър в Делхи, където тя летя за участие в Г-20. Интернет обиколи кадрите как фрау Бербок е посрещната на прохода на самолета само от дежурния на летището, на когото според длъжността му е поверено да придружава високопоставени гости до зоната за пристигащи. Не са забелязани други официални лица. А президентът на Намибия (бивша германска колония) доста грубо се скара на посланика на Германия, който дойде при него да се оплаче от господството на китайците в страната, под телевизионни камери.

Проверка по рама

Но германските политици, които настояват Берлин да обърне повече внимание на дипломацията в украинския конфликт и да не превръща страната в трансатлантическа „колония“ на Америка, днес остават малцинство в Германия. Съдейки по телевизионните предавания, в Германия нараства броят на тези, които не се страхуват от перспективата за Трета световна война, която смятат, че могат да спечелят с благословията на Вашингтон. Те не искат да чуят думите на Зеленски, отправени еднакво към американците и техните послушни европейски съюзници.
„Съединените американски щати ще изпратят своите синове и дъщери (на война) по начина, по който изпращаме нашите днес. И те ще се бият, защото това е НАТО. И ще умрат“, каза Зеленски в интервю за американски медии по повод годишнина от специалната военна операция . По-късно в Киев започнаха да говорят, че украинският президент е бил неразбран, но този път го разбраха правилно.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейн ще пътува до Вашингтон следващата седмица, за да се срещне с Байдън. „Отровната глобалистка вещица“, както я нарече британският журналист Аби Робъртс, също ще дойде да докладва как върви мобилизацията на Европа срещу Русия. И кажете на президента на САЩ какво още може да направи Европейският съюз за американците.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ