16.8 C
София
неделя, май 28, 2023

Какво да правим в случай на хранително натравяне

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Броят на хората, приети в болница с хранително отравяне, се увеличава драстично около новогодишната нощ. Ще ви кажем как да разберете, че сте се натровили и как да постъпите.
По правило първите симптоми на отравяне се появяват в рамките на няколко часа след консумация на некачествена храна с бактерии или вируси. Сред основните признаци са гадене, повръщане, диария, слабост и коремна болка.

Може също да се развият треска, главоболие и спазми.

Хранителното отравяне може да доведе до тежка дехидратация. При тежка диария и повръщане се губи много вода, така че е важно да се рехидратирате.
По-добре е течността да е наситена с електролити. Това е името на йонните разтвори (соли), които съществуват в природата под формата на минерали. Благодарение на това токсините се извеждат от тялото по-бързо.

Освен водния баланс е важно да се спазва и диетичен прием в случай на отравяне. За начало трябва напълно да изоставите храната и да се придържате към режима на пиене на вода.
Идеална е обикновената топла вода, черният чай или физиологичният разтвор. На втория ден е по-добре да хапнете нещо много просто. Например, оризова каша, зеленчуков или нискомаслен пилешки бульон, задушени котлети или омлет, крутони от бял хляб.

Проверка по рама

В този случай си струва да се откажете от продукти, които дразнят лигавицата на храносмилателния тракт: кафе, алкохол, мазни, пикантни храни и мляко. Също така, в случай на отравяне, се въздържайте  от гъби, пресни зеленчуци и плодове, ядки, черен хляб, консерви, сладкарски изделия, колбаси и пушени меса. Пушенето също дразни стомашно-чревния тракт.
Ако повръщането продължава повече от два дни, а диарията – повече от три дни, трябва да се консултирате с лекар. Също така потърсете медицинска помощ при продължителни температури над 38 градуса. В същото време не трябва да пиете лекарства, които сами спират диарията, тъй като токсините могат да останат в тялото.

/Zdrave.to
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ