3.5 C
София
четвъртък, март 23, 2023

Какво казват политиците и какво чуват хората? (ВИДЕО)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Какво казват политиците? Какво чуват хората? Нови избори, но можем ли да очакваме нещо ново, след като виждаме едни и същи предизборни кампании?
Знаят ли политиците от какво имаме нужда, знаят ли нашите проблеми, говорят ли ни на разбираем език? В Студио Actualno поканихме доц. д-р Александър Христов и Любомир Аламанов, комуникациони експерти от Центъра за анализи и кризисини комуникации.

Различава ли се настоящата предизборна кампания от предните?
„Тази кампания се различава много от всички предишни. Имаме обособени три групи партии, за които може да се гласува – пропутинските партии, партиите, които искат тук да стане като в Европа и по средата имаме едни псевдоевроатлантици, които искат да разиграват същите схеми“, заяви Любомир Аламанов.

Доц. Христов заяви, че това са поредните избори за последните 2 години и половина и може би въображението на партиите как да комуникират с избирателите се е изчерпало: „…Затова виждаме нещо сигурно, нещо почти ново, нещо сигурно, нещо пресолено, нещо недоизпечено…“
Като основна грешка в предизборната кампания Аламанов посочи, че за пореден път се вижда как голяма част от партии адресират своите послания само към своя твърд електорат, вместо да помислят как да привлекат нови гласоподаватели.

Проверка по рама

Според доц. Христов политическите сили трябва да се научат да разграничават по-абстрактните неща от конкретните: „…Конкретните са цените – кашкавал, бензин, инфлацията, тока. Шенген, еврото – това са абстрактни теми, те трябва да бъдат разказани. Получава се така, че едни политически сили завземат говоренето по тези теми, а другите не го правят“. Като пример той посочи кампанията за еврото, като по думите му „всъщност такава няма, има кампания против еврото“. 
И двамата комуникационни експерти са категорични, че добрият слоган трябва да концентрира в няколко думи това, което трябва да остане в главите на потребителите. „Той трябва да бъде изпълнен с добро, ясно съдържание. Ако го няма то, той увисва“, смятат те.

Какво ни казват посланията на основните политически играчи?

Има ли партии, за които няма значение какъв слоган имат?
Отговорите на тези и други въпроси – гледайте във ВИДЕОТО:

Магазин за Акумулатори

Източник: Actualno.com
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ