33.4 C
София
петък, юли 19, 2024

Какво накара премиера на Холандия да напусне политиката след 13 години на власт

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Холандската политика стана турбулентна в петък, когато Рюте обяви, че правителството подава оставка, след като не успя да се споразумее за имиграционните ограничения. Вътре в управляващата коалиция имаше твърде различни виждания по проблема с предоставянето на убежище на чужденци. Срещу твърдата позиция на партията на десните либерали VVD, която се оглавява от самия Рюте, се обявиха други членове на коалицията – D66 (центристки либерали) и ChristenUnie (протестанти). Те смятат, че премиерът е отишъл твърде далеч в борбата си срещу имиграцията. Вътрешно разцепление попречи на правителството да продължи да работи.

В същото време Рюте тогава обяви, че ще изпълнява длъжността премиер до следващите избори, които ще се състоят не по-рано от ноември. На тях той отново може да стане държавен глава, при това за пети път. Неговите опоненти (по-специално от партията на Зелената левица) не искаха подобно развитие на събитията.

Те решиха да проведат вот на недоверие в понеделник, който може да унищожи политическата кариера на Рюте. Опонентите обвиниха премиера, че умишлено тласка страната към предсрочни избори, за да засили позициите си в политиката. Твърди се, че Рюте е залагал, че борбата с имиграцията сега ще допринесе за подкрепата му сред населението. Днешното изказване на политика обаче показа, че той няма да тръгне по този път.

Рюте нарече предстоящото си напускане „лично решение“ и подчерта своята независимост от последните събития. Но след падането на правителството в петък той каза, че все още има „енергия и идеи“ да продължи работата си. Не е известно защо той промени позицията си толкова много през уикенда. Но след това вотът на недоверие срещу политика беше оттеглен. Сега нищо не заплашва Рюте до предстоящите избори.

Гласуването беше наистина опасно за него. Ако всички опозиционни депутати го подкрепяха, щеше да е необходима само подкрепата на шепа хора от собствената коалиция на Рюте, за да го отстранят бързо от власт. Bloomberg съобщи, че някои бивши поддръжници на премиера са обмисляли да му забият нож в гърба.

Проверка по рама

Противниците на Рюте подкрепиха днешното му решение, но в същото време много от тях не пропуснаха възможността за пореден път да критикуват лидера. Ръководителят на Социалистическата партия Лилиан Марийнисен нарече решението за оставка „разумно“ и призова за провеждане на избори възможно най-скоро, според Dutch News. Тя също така заяви, че ерата Рюте е причинила много вреди на публичния сектор, здравеопазването и образованието.

Каролине ван дер Плас, лидер на партията „Фермерско-гражданско движение“, и Фарид Азаркан, ръководител на партия „Денк“ (представляваща интересите на турската диаспора в страната), също смятат решението за правилно. Азаркан написа в Туитър, че Рюте е трябвало да се пенсионира много по-рано, защото е „унищожил твърде много“.

А Силвана Симонс, ръководител на лявата партия BIJ1, казва, че премиерът трябва да напусне незабавно. „Ерата на Рюте приключи“, каза тя.

До този ден Марк Рюте имаше репутация в страната на непотопим политик, който знаеше как да оцелее във всяка криза. Зад гърба си има 13 години като премиер. Той постави рекорд за най-дълъг престой на този пост в историята на Холандия.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ