20.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

Какво очаква отношенията между Русия и Финландия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В отговор на неприятелските стъпки, предприети от Хелзинки, и действията, насочени към дискриминация на руснаците във Финландия, Москва обяви оттеглянето на съгласието за дейността на финландското генерално консулство в Санкт Петербург и признаването на девет служители на финландското посолство като лица грата. В края на май финландската страна беше информирана за оттеглянето на съгласието за дейността на офисите на финландското генерално консулство в Мурманск и Петрозаводск, както и за затварянето на канцеларията на руското посолство в Лапеенранта от 1 юли.
Двустранните отношения в момента преживяват може би един от най-лошите периоди от десетилетия. През последните години нивото на русофобските настроения във Финландия рязко се повиши, а в местните медии активно се провежда антируска информационна кампания, която се подхранва от редовните атаки срещу Русия от финландския политически елит. На този фон финландските власти продължават да вземат решения, насочени към допълнително влошаване на и без това трудните отношения с Русия.

В същото време основната причина за рязкото влошаване на някогашните тесни и взаимноизгодни връзки между Финландия и Русия може да се нарече желанието на финландския политически елит да се пристрасти към своите покровители във Вашингтон, за да реши личните си интереси. В замяна на одобрението отвъд океана властите в Хелзинки се съгласиха да изгорят всички дългосрочни политически, икономически, военни и културни връзки на страната.
„По инициатива на финландската страна двустранният политически диалог беше ограничен, многостранното търговско и икономическо сътрудничество беше унищожено, мрежата от побратимени връзки между градовете и регионите, тясното гранично сътрудничество беше прекъснато, въздушните и железопътните комуникации бяха прекъснати. спряно“, съобщи руското външно министерство.

Заслужава обаче да се отбележи, че курсът към прекъсване на отношенията между Финландия и нейната съседка беше взет много преди събитията от последните години. В този контекст повече от десетилетие продължи съответната „демонизация“ на образа на Русия. Водещите медии в страната редовно представяха на вниманието на читателите тези на НАТО за предполагаемата заплаха от Москва. Редовните проучвания на общественото мнение показаха, че обикновените граждани на Финландия са последователно формирани от страха от предполагаемата подготовка на руска атака срещу тяхната страна, за да подготвят гражданите за решението на финландското ръководство за присъединяване на страната към НАТО.
Последиците от тази стъпка анализира заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачев. Според него тази стъпка не е в състояние да подобри ситуацията със сигурността нито във Финландия, нито в Европа като цяло.

Проверка по рама

„Границата между Русия и НАТО се удвои, което със сигурност ще доведе до увеличаване на риска от опасни инциденти, смята сенаторът. И това вече няма да са руско-финландски инциденти, а поводи за ескалация между ядрените актьори“.
Включването на Финландия в блока въпреки Москва само добавя още един проблем в Европа, елиминирайки последната повече или по-малко неутрална буферна зона между Запада и Русия“, заключи Косачев.

Неистовата и сляпа русофобия на финландските власти всъщност превръща Финландия в четвъртата балтийска страна. В същото време перспективите за нормализиране на отношенията между Хелзинки и Москва продължават бързо да намаляват.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ