22.1 C
София
вторник, септември 26, 2023

Какво показва честото усещане за „буца в гърлото“?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

На много от нас е познато неприятното усещане за “буца в гърлото”. Оказва се, че често неприятните усещания за притискане, тежест или дразнене в гърлото могат да се появят като отговор на организма на стреса.
Ускореният ритъм на съвременния живот води до увеличаване не само на физическото, но и на емоционалното натоварване върху човека, в резултат на което нараства чувството за безпокойство, тревога и напрежение. В отговор на тези негативни емоции нервната ни система задейства механизми, които влияят върху функционирането на фаринкса, като по този начин провокират развитието на симптоми на бучка в гърлото, кашлица и задушаване.

Често това явление преминава след корекция на начина на живот и подходяща почивка и сън. Но при продължително излагане на организма на стрес, може да е необходима помощта на невролог, който да предпише оптималното лечение.
Освен това „буцата” може да е сигнал за проблеми със стомашно-чревния тракт. В някои случаи по този начин може да се проявява гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Трябва да обърнете внимание на връзката между неприятните усещания и приема на храна, както и на конкретни реакции като оригване, горчивина в устата и болка при поглъщане на храна.

В същото време усещането за „буца в гърлото“ може да е причинено и от други проблеми:
• хиперсекреция на стомашен секрет;

Проверка по рама

• неправилно хранене (много мазни, пържени храни, газирани напитки, както и бързо поглъщане на храната и преяждане);
• пушене;

• употреба на алкохол;

• прием на определени лекарства.
В случай на твърде чест дискомфорт в гърлото струва си да се консултирате с гастроентеролог.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ