7.6 C
София
събота, април 1, 2023

Какво представлява т.нар. астматичен вариант на инфаркта?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

За астматичен вариант на миокардния инфаркт може да се говори, когато това остро нарушение се проявява с пристъпи на задух и недостиг на въздух. Запомнете, че в такива случаи може и да не възникне болка в гърдите, изтъкват специалисти.
А пристъпът на задух може да продължава от няколко минути до часове. И, забележете, може да приключи така внезапно, както е и започнал.

Специалистите винаги припомнят типичните признаци на остър миокарден инфаркт – парещи или стягащи болки в областта на сърцето, които преминават към лявата лопатка, рамото, ръката и дори долната челюст.
Но тъй като вече отбелязахме един от нетипичните, неочевидните симптоми на това състояние, ще припомним и другите такива.

Никога не ги пренебрегвайте. Например болката в корема, която в някои случаи може да е признак на инфаркт. Именно затова настоявайте при болки в корема да ви правят ЕКГ.
Между другото, сърцето може „да боли“ в корема и да имитира дори клиничната картина на апендицит, гастрит, стомашна язва или отравяне. Това се случва при инфаркт на долната или задната стена на лявата сърдечна камера.  

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ