22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Какво се знае за експлозията, която прогърмя до премиера на Япония

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Какво се случи в Wakayama City

По време на това събитие цилиндричен сребърен предмет с дължина около 20-30 сантиметра излетя от тълпата към ръководителя на японското правителство, съобщават от телевизионната и радиокомпания. NHK. Той падна на разстояние един метър от японския премиер. Последва лека паника. В тълпата се чуха уплашени възгласи. Мнозина започнаха да снимат случващото се на телефоните си. След малко прогърмя взрив, във въздуха се появи бял дим.
Полицията бързо е задържала извършителя. Отначало обикновени хора, които бяха до него, изкривиха японците, след което полицията се присъедини към залавянето. Видеозаписи от мястото на инцидента показват как шестима души блъскат мъжа на земята, след това го издърпват настрани, закопчават му белезници и накрая го отнасят до патрулка. След това служителите на реда организираха кордон и започнаха допълнително да проверяват хората за наличие на експлозиви.

Кой направи покушение срещу японския премиер

Нападателят е 24-годишен млад мъж на име Рюджи Кимура от град Каваниши, префектура Хиого. Мъжът е бил облечен с тъмна качулка, бежов панталон и спортни обувки. Лицето на японеца беше скрито от бяла медицинска маска. Носел със себе си сива раница. Мотивите на мъжа се изясняват. Както отбелязва пресата, докато той отказва да разговаря със служителите на реда. Служителите на реда конфискуваха още няколко заряда от японеца, които той очевидно не е имал време да използва. Сега експертите изучават дизайна на тези елементи.
Който е пострадал при взрива

Японският премиер Фумио Кишида не е пострадал при инцидента. Той беше евакуиран в полицейския участък и след известно време се върна към работния си график. Така японският премиер не отмени комуникацията си с хората пред жп гарата в град Уакаяма. Следобед той отлетя със самолет до токийското летище Ханеда и се премести в префектура Чиба, в непосредствена близост до столичния метрополис. Той също така планира публични събития там. Японският премиер публикува в социалните мрежи, че е твърдо решен да продължи уличните си изпълнения.

Японският премиер нападнат в навечерието на срещата на Г-7 в Хирошима

Тревожен е фактът, че атаката срещу Фумио Кишида е извършена месец и половина преди срещата на Г-7 в японския град Хирошима. Японската страна обещава да осигури засилени мерки за сигурност по време на събитието. След подобен инцидент обаче наблюдателите имат големи съмнения, че всичко ще мине наистина гладко. В същото време програмата на срещата на Г-7 всъщност вече стартира. И така, на 15 април в град Сапоро в северната част на островната държава се провежда среща на ниво министри, които отговарят за климата, енергетиката и околната среда. В същото време на 16 април в град Каруизава ще се съберат ръководителите на външнополитическите ведомства на страните-членки на Г-7.
Япония не се е отдръпнала от опита за убийство на бившия премиер Шиндзо Абе

Атаката срещу Фумио Кишида наистина разбуни местната общност. Японците все още не са се възстановили от опита за убийство на бившия правителствен ръководител Шиндзо Абе по време на улична демонстрация през юли миналата година в град Нара. За съжаление тогава политикът не можа да бъде спасен. Той почина в болницата от огнестрелни рани. Местен 41-годишен гражданин на име Тецуя Ямагами е прострелян няколко пъти в гърба на Абе със самоделна нарязана пушка. Нападателят внимателно е планирал нападението си. Впоследствие той каза, че е недоволен от близките връзки на Абе с Църквата на обединението, религиозна организация, която доведе до фалит майката на престъпника и семейството му. По-късно служителите на реда признаха, че не могат да осигурят адекватна защита на политика. Висши полицейски служители в крайна сметка бяха принудени да подадат оставки.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ