14.7 C
София
събота, март 25, 2023

Какво ще се случи с нас, ако ядем по 7 маслини на ден

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Повечето от маслините се внасят от Испания, следвани от гръцките и италианските маслини. Зелени, черни, пълнени със сирене, бадеми или аншоа – изборът е голям. Съществуват повече от 30 вида маслинови дървета, но цветът на плодовете изобщо не зависи от това, важното е кога са събрани. 
Зелените маслини се берат по-рано, докато лилавите или черните маслини се берат много по-късно. Първите са по-остри и с повече горчивина, докато вторите са по-меки и понякога дори леко сладки.

Черни или зелени маслини – кои са по-здравословни?
Маслините се състоят от 30-60% мазнини и съдържат около 125 ккал в 100 грама. Лекарите и диетолозите насърчават редовната консумация на тези плодове. Разбира се, никой не ви призовава да ги ядете в големи количества. Учените ни убеждават, че консумацията на седем маслини всеки ден (около 20-25 г), ще ни осигури дълголетие, като същевременно няма да се отрази негативно на фигурата ни. В края на краищата те са лесно смилаеми и подобряват метаболизма, а седем маслини съдържат само 31 ккал.

Най-голямото притеснение е високото съдържание на мазнини. Това обаче е мазнина, богата на ценната олеинова киселина, която принадлежи към мононенаситените мастни киселини и следователно е здравословна.
Маслините съдържат и много други ценни съставки, благодарение на които предотвратяват атеросклерозата, рака и предпазват от алергии.

Проверка по рама

Всичко, което трябва да знаем за маслините и въздействието им
Преди всичко трябва да се обърне внимание на полифенолните съединения – отговорни за отстраняването на свободните радикали и имащи защитен и подмладяващ ефект. Друг ценен компонент на маслините са фибрите, които подпомагат функцията на червата и помагат да се освободим от остатъците, задържащи се в храносмилателния тракт. Заслужава да се отбележат и минералните съединения – калий, магнезий и калций.

Маслините съдържат и витамините на младостта – провитамин А, който оказва благоприятно въздействие върху състоянието на косата, кожата и ноктите, както и върху зрението ни, и витамин Е, който се бори със свободните радикали.

Прясно набраните маслини се подлагат на различни обработки – ферментация или окисляване. Те се консервират в специална саламура, в добавка от олио, оцет, билки и различни ароматни вещества. Разбира се, в идеалния случай те трябва да се консумират сурови. 
За съжаление, поради ниската им трайност, по-често ги виждаме консервирани. Поради високото съдържание на сол и други добавки в бурканите – такива маслини трябва да се консумират умерено, като не забравяме да ги изплакнем внимателно (или дори да ги накиснем) преди консумация.

Има много начини за използване на маслините в кухнята. Най-често те се използват като добавка към салати или студени предястия – вкусът им е най-добър в съчетание с различни сирена, чушки, домати и риба – особено риба тон. Тези солени плодове са идеални и за топли ястия – особено за пици и всякакви тестени изделия. Маслините обаче могат да бъдат и основа на сос или супа.

Магазин за Акумулатори
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ