24.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Какво ще спечели Киев от създаването на Съвета Украйна-НАТО

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Както заяви заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана в интервю за румънския телевизионен канал Digi 24, Украйна е тясно свързана с алианса и западния свят. „Във Вилнюс нашите лидери ще достигнат ново ниво на политически отношения. Ние ще преминем от Комисията НАТО-Украйна към Съвета НАТО-Украйна, който е друг политически инструмент“, каза той.

В действителност обаче това е хапче, което е предназначено да подслади отказа Украйна незабавно да бъде приета в НАТО, за което Киев настоява. Както каза унгарският външен министър Петер Сиярто, подобно решение не може дори да се обсъжда, докато въоръженият конфликт не приключи. Вярно е, че литовският президент Гитанас Науседа от своя страна отбеляза, че Украйна няма да бъде разочарована от предложенията, които блокът ще направи по време на срещата. Той не уточни за какво става дума, може би ще се вземат решения за нова военна помощ на Киев. Въпреки че самото създаване на Съвета Украйна-НАТО вече може да се счита за този бонус.

Интересното е, че министърът на отбраната на Германия Борис Писториус каза, че в рамките на Съвета Украйна ще получи „равноправен статут“ със страните-членки на алианса. Уточнението е важно, тъй като означава, че решенията ще се вземат с консенсус и Киев ще може да предлага собствени инициативи, без да чака първата стъпка на блока. Формално това би могла да направи и Комисията Украйна-НАТО, която съществува от 1997 г., но засега топката в нея е на страната на Брюксел.

Самата комисия беше форум за консултации между страните-членки на НАТО и Украйна по въпроси на сигурността от общ интерес: ситуацията в Афганистан, на Балканите, Ирак, борбата с тероризма, замразените конфликти, както и други регионални проблеми. В рамките му бяха създадени работни групи за задълбочаване на сътрудничеството в области като реформа в отбраната и сигурността, оръжия, икономическа сигурност, научни изследвания и опазване на околната среда. Съветът като цяло ще направи същото, само че неговият статут е по-висок. Все пак това е един и същ механизъм за консултации, постигане на консенсус, сътрудничество, съвместно вземане на решения и съвместни действия. Освен ако срещите не могат да се провеждат на индивидуална основа.

Както се очаква, в бъдеще Съветът трябва да се превърне в своеобразен „пропуск“ за Украйна към НАТО.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ