13.6 C
София
понеделник, май 20, 2024

Камионът-ковчег от Локорско е превозвал мигранти и преди трагедията

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Камионът, в който загинаха 18 мигранти край Локорско е направил десетки курсове преди това без фатални инциденти, научил lupa.bg от магистрати, участващи в процеса. Заловеният в Гърция Валентин Христов, е участвал е в купуването и ремонта на камиона, както и в доставката на дървения материал за изработването на тайниците.

Майсторите, правили камиона са знаели, че той се преработва за возене на мигранти, те са получили доста сериозна сума за свършената работа, като направили тайниците за по-малко от два дни.

По информация на разследващите камионът е превозвал групи от по над 30 човека буквално всеки ден.

Дълго време шофьорът на камиона не казвал и на майка си с какво се занимава. „Боже, Боже, Боже. Къщата ни за ремонт, отиде за повече пари уж там, този човек му даваше хубави пари. Какво става – не знам. И камионът, казва, е на ремонт. Тръгнал уж да пътува, пак се развалил”, вайка се Василка.

Вместо на ремонт обаче, жълтият камион бил скрит по черния път край село Локорско. За този курс, според разследващите, шофьорът получил 5200 евро. Най-много пари обаче са платени на мозъка на групата. За всеки нелегален мигрант е взимал между 500 и 1000 евро. Той е лежал в затвора за каналджийство. Но дори и от там е ръководил групата.

Проверка по рама

Според разследващите 18-те афганистанци са загинали от задушаване. Те са били натъпкани заедно с още 34 души в тайник в каросерията на камиона.

Групата чужденци влязла незаконно у нас през ограда с Турция, използвайки стълба. След няколко дни в гора в района на Ямбол били натоварени в камиона и тръгнали към сръбската граница. Около „Траянови врата“ на магистрала „Тракия“ мигрантите започнали да тропат, защото въздухът в тайника свършвал. Шофьорът обаче спрял чак при Локорско. След като видели починалите, двамата със спътника му избягали. От автогарата в София взели автобус и се върнали към Бургас.

Криминално

Новините Днес

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ