Криминални

Карал с 240 км/ч на АМ „Тракия“, получи два фиша за 1900 лева, съдът ги отмени

Пловдивчанин успя да спечели дело, продължило повече от две години за съставени два електронни фиша, за едно и също нарушение по едно и също време.

След няколко връщания на делото от ниво Административен съд до ниво Районен съд, по ниската инстанция в крайна сметка отмени и двата фиша на шофьора, пише TrafficNews.

От материалите по делото е установено, че в преписката е приложен електронен фиш според съдържанието на който на 19 август 2019 година в 08,34 часа в АМ Тракия на км. 107 + 600м. в посока град Бургас, при максимално разрешена скорост за движение по автомагистралата от 140 км./ ч. и отчетена грешка на техническото средство от минус 3 %, е извършено нарушение за скорост, като е установена стойност от 235 км/ ч, което е превишаване с 95 км/ ч. Според нарушението, на шофьора е наложена глоба в размер на 1050 лева.

Към жалбата е приложен и втори фиш със същия номер, според който на същата дата, в същия час на АМ Тракия, на км. 108 в посока град Бургас, е установена стойност на скоростта 239 км/ ч.,което е превишаване с 99 км/ ч. Глобата тук е в размер на 850 лева.

Тоест, на шофьора са издадени два електронни фиша с един и същи номер за извършено нарушение на скоростта в един и същи час и ден, но при различни фактически обстоятелства – място, превишена стойност на скоростта, както и при различна правна квалификация и при различен размер на наложената глоба.

Според магистратите, това води до извод, че двата обжалвани фиша следва да бъдат отменени, защото са допуснати съществени процесуални нарушения, тъй като шофьорът няма как да бъде наказан два пъти за едно и също нарушение.

Освен отпадането на фишовете на обща стойност 1900 лева, съдът осъди ОД на МВР – Пловдив да заплати 930 лева разноски по делото за държавна такса и адвокатски възнаграждения.

Криминално

Новините Днес

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort