11.8 C
София
събота, септември 30, 2023

Кардиолог разказа какво се случва, когато спрем цигарите

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Отказът от тютюнопушене несъмнено е монументална стъпка към по-здравословен начин на живот, с широкообхватни ползи за сърдечносъдовата система и не само.
Когато спрем да пушим, организмът ни започва забележителен оздравителен процес. В рамките на няколко часа сърдечният ритъм и кръвното налягане започват да се нормализират, което облекчава натоварването върху сърдечносъдовата система. С течение на времето рискът от сърдечни заболявания, инфаркти и инсулти намалява значително. Лигавицата на кръвоносните съдове, която може да е била увредена от тютюнопушенето, започва да се възстановява, подобрявайки притока на кръв и намалявайки вероятността от развитие на атеросклероза.

В рамките на няколко седмици функцията на белите дробове започва да се подобрява, тъй като ресничките – малки власинки, които оформят дихателните пътища – започват да се възстановяват. Това позволява на белите дробове ефективно да изчистват слузта и чуждите частици, като намалява риска от респираторни инфекции. С течение на месеците постоянната кашлица и хриповете, които често се наблюдават при пушачите, намаляват и дишането става по-лесно.
„Пандемията“ тютюнопушене – как да се справим?

Може би една от най-дълбоките трансформации се случва през първата година след отказването. Рискът от коронарна болест на сърцето спада наполовина в сравнение с този при продължаващите да пушат. Това забележително намаляване на риска продължава да се подобрява с течение на времето, което допълнително подчертава значението на дългосрочното въздържание от тютюнопушене.
Ползите от отказването на цигарите надхвърлят границите на сърдечносъдовата система. Здравето на кожата се подобрява, тъй като кислородът и хранителните вещества се доставят по-добре до клетките на кожата, което води до по-жизнен тен. Пожълтяването на зъбите, причинено от тютюнопушенето, постепенно избледнява, което допринася за по-светла усмивка и по-добра устна хигиена. Освен това рискът от развитие на различни видове рак, включително рак на белите дробове, гърлото и устата, намалява значително.

Проверка по рама

За последиците от тютюнопушенето в юношеска възраст
Положителните ефекти от спирането на тютюнопушенето не се ограничават само до физическото здраве. Психическото и емоционалното благополучие също се подобряват, тъй като хората възвръщат чувството си за контрол и свобода от пристрастяването. Увереността нараства, а самочувствието се повишава от постижението, че са преодолели предизвикателния навик.

Важно е да се отбележи, че ползите от отказването от тютюнопушене са кумулативни и дълготрайни. Въпреки това е изключително важно да се потърси подкрепа по време на процеса на отказване, тъй като преодоляването на никотиновата зависимост може да бъде предизвикателство. На разположение са многобройни ресурси, като например консултации, лекарства и групи за подкрепа, които помагат на хората по пътя им към живот без тютюнев дим.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ