17.9 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

Като дявол от тамян: Прокурори бягат от партията на Иван Гешев

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Десетки прокурори са отказали на Иван Гешев да влязат с него в политиката. Хора от системата, които той считал за близки и които дължат кариерата си на него, отклонили предложението да се присъединят към „Справедливост за България“. Други са обещали да помислят до времето, когато движението се превърне в партия.
Досега, обаче, нито един държавен обвинител не е последвал Гешев в новото му начинание. Според магистрати причината е в големите заплати, сигурността и несменяемостта на прокурорите. Те се назначават от ВСС и никой главен прокурор след Гешев не може да ги уволни.

Затова повечето протежета на бившия обвинител №1 остават в системата за сметка на далеч по-несигурния политически терен, пише „Филтър“.
Иван Гешев обяви влизането си в политиката веднага след като прокурорската колегия на ВСС гласува отстраняването му заради изказването, че в парламента има политически боклук, който трябва да се изрине. Така Гешев оглави движение „Справедливост за България“, а себе си обяви за прокурора на народа.

Най-ярките личности, учредили движението, са издателят Недялко Недялков, син на големия ни поет Недялко Йорданов, Мария Карагьозова от гражданския съвет към ВСС, бившата депутатка от ГЕРБ Лиляна Радева и професорът по национална сигурност Евгений Сачев, баща на Деница Сачева от ГЕРБ.
Движението на Иван Гешев още не е подало молба за регистрация като партия в съда. За това са нужни 500 учредители, които да се подпишат срещу трите имена й ЕГН-то си. „Справедливост за България“ едва ли ще участва на местните избори, прогнозират запознати с политическите процеси. Активността на лидера Иван Гешев е основно във фейсбук и от време на време на събори с роднини.

Проверка по рама

В същото време тече процес за разчистването на неговите хора от ръководните постове в прокуратурата. Така например апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров беше арестуван за подкуп по сигнал на кмета на града Иван Портних. Доказателства за това не бяха открити, но му повдигнаха обвинение за притежание на незаконни боеприпаси.
Логично изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов поиска от ВСС да отстрани временно Чавдаров, който е изключително близък до Иван Гешев.

Същото се случи и с ръководителя на най-голямата прокуратура В страната – Софийската районна. Невена Зартова също е сочена за приближена до Гешев, а Сарафов я призова да напусне ръководния пост. Причината е убийството от миналата седмица, при което криминално проявен ликвидира 18-годишно момиче от Лозен и 34-годишен мъж от Горубляне.

Според Сарафов извършителят е бил разследван немарливо за причиняване на смърт по непредпазливост през април 2022 година, след което е останал на свобода. Бившата шефка на спецпрокуратурата Валентина Маджарова вече се прости с поста на зам. апелативен прокурор в Бургас, където работи след закриването на спецправосъдието. Тя вече е редови прокурор. Маджарова също беше сред приближените на Гешев. Въпреки това вече два месеца никой от съдебната власт не е напуснал, за да застане до Гешев в бъдещата му партия.
Материалът Като дявол от тамян: Прокурори бягат от партията на Иван Гешев е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ