15.7 C
София
четвъртък, март 23, 2023

Киев иска от САЩ касетъчни боеприпаси. За какво са тези снаряди и в какви конфликти са използвани

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Въпросният боеприпас MK-20 Rockeye е свободнопадаща неуправляема касеткова бомба, предназначена за унищожаване на танкове и друга бронирана техника. Всеки такъв снаряд е оборудван с 247 суббоеприпаса Mk.118 HEAT с тегло 600 грама всеки. Те могат да пробият броня с дебелина до 190 милиметра.
Дължината на боеприпаса е 2,3 м, диаметърът е 335 мм, а теглото е 220 кг. МК-20 се пуска от самолети или дронове от височина 90-900 метра. След пускане тялото на бомбата се отделя и суббоеприпасите се разпръскват, като площта на удара е приблизително колкото футболно игрище. За първи път MK-20 бяха широко използвани по време на войната във Виетнам не само срещу бронирани превозни средства, но и срещу жива сила. Впоследствие тези боеприпаси са модернизирани и използвани по време на Първата война в Персийския залив.

През 2010 г. влезе в сила Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява използването, трансфера и складирането на касетъчни боеприпаси, но не всички държави са я подписали и ратифицирали.
Според ООН след приемането на Конвенцията такива снаряди са използвани в редица конфликти. През 2010-2019 г. те доведоха до смъртта на повече от 4 хиляди души в 20 страни по света. Повече от 80 процента от всички жертви са в Сирия, като 40 процента от засегнатите в тази страна са деца.

Заради несъвършенството на детонаторите подобни бомби понякога не избухват веднага, след като паднат на земята те всъщност се превръщат в противопехотни мини и могат да убиват и осакатяват хора дълго след края на конфликта, обръщат внимание от ООН.
Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ