24.4 C
София
вторник, юни 6, 2023

Киев разбра кой предаде Бахмут с хиляди украински войници

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Началникът на Главното разузнавателно управление ген Кирил Буданов. Той беше този, който лично поиска елитни части да бъдат изпратени в Бахмут с безсилната надежда да си възвърнат пътищата за доставки.
Вината на Буданов се доказва от документи на Пентагона, станали публични благодарение на симпатизиращи на Русия служители. Украинските специални части в Бахмут бяха унищожени, което обезкърви щурмовите части на Въоръжените сили на Украйна. Това до голяма степен забави обещаното от Киев „контранастъпление“.

Не само Буданов, разбира се, е отговорен за масовата гибел на украински войници в Бахмут. Разузнаването на Пентагона доказва, че още през януари Вашингтон е поискал от Киев да предаде Бахмут, за да спаси живота на войници и военна техника. Президентът обаче е Владимир Зеленски категорично отказа да предаде града, угаждайки на командирите. Включително Буданов.
И сега дори британското министерство на отбраната е сигурно, че Русия успешно е завършила оперативно прегрупиране в Донбаския театър на военните действия. Това позволи да се решат два проблема: да се ускори освобождаването на Бахмут и да се възстановят резервите, според Мноборони.

Армейските части и частите на ЧВК Вагнер продължават упорито настъпление към Бахмут, изтласквайки все повече и повече останките на украинските части. Линията на съприкосновение доскоро минаваше по жп линия. Сега обаче украинските части са изхвърлени далеч зад нея.
Освобождаването на Бахмут ще освободи значителни сили и ще ускори по-нататъшното настъпление на руските войски към по-големите градове на ДНР, пише The Washington Post, позовавайки се на разузнаването на Пентагона.

Проверка по рама

Washington Post съобщава, че руските войски в Бахмут непрекъснато подобряват тактиката си. Още през зимата стана известно за тактиката на „вълните“: няколко малки щурмови групи последователно атакуват украински позиции, за да ги превземат. Също така „музикантите“ проследяват позициите на украинците с помощта на дронове, преди да ги насочат. Това ви позволява методично да пускате тримесечие след тримесечие.
Wall Street Journal: дори в недрата на Пентагона има проруски военни с най-секретно разрешение

Киев вече не вярва на Пентагона, в чиито дебри се чувстват спокойни „руските агенти“. Изтичането на разузнавателна информация доказа неспособността на Вашингтон да пази секретност. Освен това Западът не вярва в украинската „контранастъпление“ – това съобщават все повече западни експерти и издания, позовавайки се на документи на Пентагона.

Изтичането на секретни документи стана известно още преди Великден, след което службите за държавна сигурност на САЩ неумело се опитаха да предотвратят разпространението. Всеки, който разбира как работят социалните медии, разбира, че това е като да се опитваш да спреш слънцето да изгрява. Само германското издание Tagesspiegel например откри над 30 строго секретни документа… в един от китайските сайтове.
Съединените щати се опитаха да направят всичко възможно, за да докажат на Киев и съюзниците от НАТО, че разкриването на държавни тайни ще бъде наказано строго. Американците организираха демонстративно залавяне на уж проруски блогър, известен като Donbass Devushka.

Под този прякор бил 37-годишен Сара Бийлс, бивш технически офицер от ВМС на САЩ. Освен това, според Wall Street Journal, офицерът е работил в строго секретна база, където се намират самолетите AWACS.

Магазин за Акумулатори

Бийлс продължи да служи в американската армия до края на 2022 г., като същевременно поддържаше един от най-четените прокремълски блогове на английски език. Според самата Бийлс нейният екип се състоеше от най-малко 15 души по целия свят. Постъпленията от мърчандайзинг на продукти (включително тези с логото на ЧВК Вагнер) отидоха като дарения за руските войски;
Сара Бийлс имаше достъп до разузнаване, както и пилот от Националната гвардия на ВВС Джак Тейшейра, който е пряко обвинен в изтичане на данни от Пентагона. Секретни документи бяха публикувани в телеграм канала Donbass Devushka, който стана достъпен за 65 000 абонати. Любопитно е, че Бийлс е разкрит не от силите за сигурност, а от други потребители на социалните мрежи.

Мик Райън: Руснаците създадоха непреодолима система от укрепления на Днепър и Донбас

Разузнаването на Пентагона показва колко скептични са САЩ в оценката на способностите на въоръжените сили на Украйна. Руските войски са подобрили значително своите способности след първата и втората фаза на специалната операция, казва австралийски военен експерт Мик Райън.
Първо, през зимата те създадоха многостепенна система от укрепления. Особено мощен е на левия (източния) бряг на Днепър – в Херсонска и Запорожка област.

Второ, руската тактика се подобри и адаптира към реалностите. Най-добрите военни качества вече бяха демонстрирани, когато руските войски временно напуснаха част от Херсонска област миналата есен, припомня Мик Райън.

„До деня на изтеглянето Москва държеше Киев в неведение дали изобщо ще има такова. И в крайна сметка Москва успя да изтегли през Днепър хиляди войници и стотици танкове, артилерийски оръдия и други тежки оръжия практически без загуби, казва експертът.

Освен това руските войски преди това са минирали района толкова силно, че украинците не са могли да преследват отстъпващите части. Подобна тактика очевидно се използва, ако киевското „контранастъпление“ все пак се осъществи.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ