23.8 C
София
вторник, септември 26, 2023

Кирил Петков изолиран! Асен Василев овладя ПП

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Партията, това съм аз! Подобно на Луи XIV днес финансовият министър Асен Василев е лидерът на „Продължаваме Промяната” – едноличния вожд, който коли и беси във формацията, научи „Уикенд”.
Василев, който в момента е най-силната фигура в ПП, е спечелил войната между лобитата с приятеля си и партньор във властта Кирил Петков и го е изолирал напълно от важните решения във формацията, разказаха наши източници. Петков е редови депутат без никакви специални правомощия, а доскоро бе първият човек в държавата, лицето на „Промяната” и сякаш Асен Василев бе в сянка, но сега е точно обратното.

Бившият премиер и антуража му изгубиха битката за власт още когато се настроили срещу прагматичния Василев и лобито му, които настоявали за коалиция с ГЕРБ в името на управлението. Петков и приближените му били категорично против подобно съглашение с онзи, когото Кирил като премиер еднолично арестува, но под натиск коалицията се създаде и лобито на Асен Василев все пак спечели.
Така Кирил Петков изпадна в пълна изолация и в момента е използван да се оправдава пред медиите защо този или онзи ангажимент с ГЕРБ не се е състоял.

Екипът му също е изолиран от важните държавни дела. Бившият премиер обаче не искал да остави нещата напълно в ръцете на съдружника си в държавата Василев и всячески се опитвал да върне влиянието си в партията, като Лена Бориславова бил един от малкото му козове да манипулира назначения и отстранявания, които можело да му навредят, разказаха избраници пред „Уикенд”.
Асен Василев, който е сложил ръка на формацията ПП и чрез бюджета дърпа конците на всички останали, се настроил остро срещу Кирил Петков още преди месеци. Доскорошният премиер се опасявал, че дясната му ръка ще се обърне срещу него в течение на времето.

Проверка по рама

В безопасност Петков бил благодарение на влиянието на баща си, популярен като татко Петко, и все още незаглъхващата популярност на Лена Бориславова във формацията, която успяла да наложи волята Кирова над няколко рокади по високите етажи на министерства и агенции.
За големите риби обаче се грижи лично Асен Василев, смятат избраници, давайки за пример как министърът на финансите за малко да подари на Виолета Лорер престижен и добре платен пост в Европейската централна банка, обявявайки номинацията си за нея само час преди да подпише решението за назначението й.

Асен Василев все повече се обгражда с прагматични и верни на властовите апетити хора, докато Кирил Петков продължавал да лети в облаците на наивността и почтеността в политиката, смеят му се депутатите от кръжеца на финансист №1. Опитите на финансиста да овладее напълно ПП и да изолира кръга „Петков” били показателни и с няколко важни срещи с бизнесмени на столичната ул. „Чаталджа”, които били убеждавани да дадат пари за кампанията за местния вот, научи още „Уикенд”.

Еднолично решение на Асен Василев след силен натиск е и новият кандидат-кмет на София да е Васил Терзиев. Именно той пуснал мухата и идеята съседът му по жилище Даниел Лорер да бъде издигнат за шеф на БНБ. Идеята той да е и номинацията за еврокомисар също била на Василев, а Кирил Петков само бил накаран да я обяви и да понесе негативите от коментарите по адрес на издигането му.
„Асен Василев движи всички идеи в партията. Негови са проектобюджетът, отнемането на парите от БЕХ по старата идея на Симеон Дянков, номинациите за назначения или кандидат-кметове се пускат с негово одобрение или по негово предложение, следи лично всеки законопроект, който се внася и какво точно е написано в него…

Опитва се да овладее напълно с кръга си партията, а Кирил Петков го имат просто за едно лице, което още е вървежно пред медиите“, обобщиха ситуацията депутати. И прогнозират, че скоро в партията ще има разцепление, тъй като напрежението между лобитата на Киро и Асен ставало все по-видимо.

Магазин за Акумулатори

Материалът Кирил Петков изолиран! Асен Василев овладя ПП е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ