България

Кирил Петков сваля ветото над РС Македония: „Ще го приемем, след това падаме“

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Министър-председателят Кирил Петков ще изпрати утре в Народното събрание френското предложение за вдигане на ветото на Република Северна Македония за започване на преговори за членство в Европейския съюз. Това е споделил самият Петков пред най-близките си сътрудници.

По информация на БГНЕС Петков се похвалил, че „е запознат в подробности със схемата как ще стане всичко това“:

„В четвъртък /днес, 16 юни, бел.ред./ ще бъде изпратено официално до всички държави-членки на ЕС, а аз утре лично го пращам в парламента“, са били точните думи, с които се похвалил, и още, че: „Лично Еманюел Макрон и Олаф Шолц стоят плътно зад мене. Ще го приемем, и след това падаме и продължаваме“.

Вчера в самото начало на заседанието на Министерски съвет Петков изчете искането му, което бе прието веднага, „предложението на френското председателство веднага да се изпраща в Парламентарната комисия по външна политика“.

С този ход Петков, освен че изолира всички от този важен въпрос, включително и МВнР, на практика крие от българското общество всичко, което еднолично е договарял и продължава да договаря с чужди дипломати.

Кирил Петков обещал през днешния ден и „брутална дипломатическа атака срещу всички български политици от страна на чуждите дипломати в София“. Според него най-активни ще бъдат френските, германските и американските дипломати.

По време на изслушването на външния министър Теодора Генчовска в Народното събрание вчера стана ясно, че Кирил Петков е обещал на еврокомисаря по разширяване на ЕС Оливер Вархеи още в края на зимата да вдигне ветото преди края на френското председателство, което приключва само след десетина дни на 1 юли.

Очевидно Кирил Петков възнамерява лично да вземе това решение по време на срещата на върха на ЕС, която ще се проведе на 23 и 24 юни в Париж.

В инструкциите, които правителството е изпратило до нашия постоянен представител на България в ЕС Румен Александров във връзка с разговорите между Скопие и София, се откроява липсата на чувствителния въпрос за общата история, и е налице намерение за непридържане към Рамковата позиция на България от октомври 2019, подкрепена с декларация на Народното събрание и от два Консултативни съвета по националната сигурност при президента (изпълнението на Договора за добросъседство ще представлява част от условията, приложими в преговорите, а провеждането на първата Междуправителствена конференция ще бъде обвързано с постигането на реален напредък при изпълнението на Договора).

Материалът Кирил Петков сваля ветото над РС Македония: „Ще го приемем, след това падаме“ е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort