7.6 C
София
събота, април 1, 2023

Китай одобри новия състав на Държавния съвет. Си Дзинпин е преизбран за китайски президент

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Постът на премиера на Държавния съвет на Китай беше зает от Ли Цян, който преди това успешно ръководеше градския комитет на Шанхай. Наричат ​​го един от най-близките съратници на настоящия китайски лидер.
Li Qiang е завършил селскостопанския университет в Zhejiang със степен по инженерство по селскостопанска механизация. Той прекарва по-голямата част от кариерата си на различни позиции в източната провинция Джъдзян. През октомври миналата година той беше включен в Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на ККП. Много хора го помнят с решението му да въведе строга двумесечна карантина в Шанхай на фона на епидемия от коронавирус в града.

Новият министър на отбраната на Китай в миналото отговаряше за космодрума Сичан
Позицията на първи вицепремиер беше заета от Дин Сюесян, член на Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на КПК, друг човек, близък до Си Дзинпин. Експерти посочват, че този политик е прекарвал много повече работно време с председателя на КНР, отколкото всеки друг човек от обкръжението на китайския лидер. 65-годишният Ли Шанфу, който е под санкциите на САЩ от 2018 г., е одобрен за поста министър на отбраната. Вашингтон наложи ограничения срещу китайския генерал заради сделки за закупуване на руски самолети и ракетни системи С-400. Ли Шанфу е роден в семейство на високопоставени военни. Завършил е престижния Университет за отбранителна наука и технологии на Народноосвободителната армия на Китай (НОА) в Чанша, югоизточен Хунан. На 45 години оглавява космодрума Сичан. Ръководи изстрелването на първата китайска лунна сонда и също така ръководи много други космически програми. През 2016-2017 г. е заместник-командир на силите за стратегическа поддръжка на НОАК. През 2017-2022 г. ръководи отдела за обучение и снабдяване на войските на Централния военен съвет на Китай. На военния лидер се приписва интерес към развитието на космическата индустрия на страната.

Ключовите фигури, отговорни за провеждането на политиката на китайската държава в икономическо направление, останаха на местата си. По-специално, ръководителят на финансовия отдел Лиу Кун, министърът на търговията Уанг Вентао и ръководителят на Китайската народна банка И Ганг запазиха постовете си.
Новият китайски външен министър встъпи в длъжност в края на миналата година. Бившият китайски посланик в Съединените щати Цин Ган, който замени Уанг И на този пост, стана ръководител на външнополитическия отдел.Последният напредна по линия на партията, сега е член на Политбюро на ЦК на КПК и завежда канцеларията на Комисията по външни работи на ЦК на партията.

Проверка по рама

Авторитетно
Иван Зуенко, старши научен сътрудник, Институт за международни изследвания, МГИМО, Министерство на външните работи на Руската федерация, кандидат на историческите науки:

– Мениджъри, лоялни към Си Дзинпин, сега са на ключови позиции в Държавния съвет на КНР. Такъв е например новият премиер на Държавния съвет Ли Цян. Сегашното назначение обаче се дължи не само на лична лоялност, но и на компетенциите, които Ли Цян е придобил и демонстрирал в ръководството на икономически развити региони в устието на Яндзъ, включително Шанхай. Същите лидери останаха начело на министерства и държавни комисии. Една от малкото нови фигури е новият министър на отбраната Ли Шанфу. В китайската система обаче министърът на отбраната има ограничено влияние върху развитието и управлението на китайската армия. Това е по-скоро технологично лидерство. В армейската йерархия той заема четвърто място: след председателя на Централния военен съвет и двамата му заместници.

Що се отнася до Ли Шанфу, назначението му е преди всичко награда за успешната работа по модернизацията на китайската армия. По компетенции той не е военачалник, а инженер. Американски санкции му бяха наложени заради закупуване на руско оръжие. В същото време не може да се каже, че неговото назначение бележи или тласка прехода към нова фаза на китайско-американската конфронтация. Причините за тази конфронтация са много по-дълбоки, системни и на този фон фактът на санкциите срещу новия министър е интересен щрих, но нищо повече.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ