9.6 C
София
вторник, март 21, 2023

Китай предлага да се намали работното време на младите хора, за да се увеличи раждаемостта

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Авторът на инициативата е убеден, че след като разтовари младежите, държавата ще им осигури свободно време за „влюбване и възпроизвеждане на потомство“. Колегата му пък се застъпва за въвеждането на уроци по полови възпитания в детските градини. Трябва да се отбележи, че той препоръчва обучението на по-младото поколение по китайски учебници, за да се избегне „смущаващото влияние на Запада“. Друг депутат предложи да се насърчават неомъжените майки. Факт е, че сега, за да получи обезщетения за майчинство и други обезщетения в КНР, раждащата жена трябва да придобие съпруг – изборът на народа се застъпи за премахването на правилото.
Четох за идеята за ограничаване на работното време на развлекателните заведения в Китай, така че хората да си стоят вкъщи и да се грижат за семействата си.

По пътя депутатите препоръчаха да се подкрепят студенти, които желаят да имат деца, докато получават магистърска или докторска степен. Ако тази инициатива бъде приета, младите родители ще могат да коригират образователния си график, както и да им предоставят недостъпни досега обезщетения за майчинство и други обезщетения.
Компетентно

Кирил Бабаев, директор на Института за Китай и съвременна Азия на Руската академия на науките:
Китайските власти са силно загрижени за демографския проблем. Демографският спад в страната се превръща в опасна тенденция за икономиката и държавата се опитва по някакъв начин да балансира нивото на работната сила и да възстанови раждаемостта. Заслужава да се отбележи, че това са естествени проблеми за едно общество, което продължава да забогатява бързо. Такива процеси се случиха в европейските страни, в Русия: повишаването на стандарта на живот винаги се отразява негативно на раждаемостта. Хората започват да раждат деца по-късно и по-малко, защото разбират, че няма нужда да разчитат на по-младото поколение след пенсиониране благодарение на собствените си спестявания и държавна помощ. В този смисъл Китай не прави изключение и е доста типичен пример: едно проспериращо общество постепенно изоставя повишеното ниво на възпроизводство.

Проверка по рама

Доста инициативи, понякога доста екзотични, са насочени към решаването на този проблем, но настоящата инициатива по отношение на работния ден е интересна и с това, че може да бъде насочена и към решаване на проблема с младежката безработица. Факт е, че през годините на пандемията нивото на безработица в Китай расте, като днес сред младите хора то надхвърля 20 процента. А чрез ограничаване на натоварването на младите работници е възможно да се освободят работни места и други смени за безработни младежи. Честно казано, не съм сигурен, че тази инициатива ще бъде приета, щом е само предложение на депутатите, не съм чул реакция от правителството.
В Китай вече има доста различни инициативи по отношение на демографията, предприети както на регионално, така и на национално ниво. По принцип те са насочени към стимулиране на семействата с помощта на различни плащания, обезщетения и данъчни облекчения. На областно ниво имаше различни предложения. Така например прочетох за идеята за ограничаване на работното време на развлекателните заведения, така че хората да си стоят вкъщи и да се грижат за семействата си. Но това са по-скоро популистки ходове, които едва ли ще имат законодателно продължение.

Демографската политика на КНР предвижда ясен, добре известен набор от мерки за повишаване на раждаемостта. Това са стимулиращи плащания като нашия капитал за майчинство, които са се доказали много добре, или предоставянето на обезщетения за семейства с няколко деца – такива мерки вече се прилагат на държавно ниво в Китай. Но засега все още не сме видели конкретни резултати: програмата за стимулиране на раждаемостта току-що стартира. Убеден съм, че комплекс от мерки ще има ефект и Китай ще успее ако не напълно да елиминира, то да задържи спада на раждаемостта. Вероятно ще бъде много трудно да се върнем към естествения прираст, но е напълно възможно да овладеем демографския спад. Мисля, че до края на 2023 г. ще видим първите резултати от иновациите.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ