13.8 C
София
четвъртък, май 23, 2024

Кмет или търговец е кметът на Разлог?

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Фотоволтаична централа върху сграда на Красимир Герчев добива и продава ток

Кметът на Разлог Красимир Герчев е от ветераните в политиката и със своя четвърти мандат сигурно е наясно с всички изисквания към един градски управник. Без съмнение знае, че кметът не може да върти търговийка и не може да се подвизава в честни  фирми. Търговският регистър потвърждава, че Герчев е изряден – той стриктно се е оттеглил от фирмите си още преди години, пише „Уикенд“.

При 4 мандата власт обаче няма начин да не е завъдил и бдителни граждани. Та тези граждани забелязали, че в сграда, за която цял Разлог знае, че е негова и се намира на ул. „Христо Ботев” 64, има изградена фотоволтаична система. Токът, казват източниците ни, се продава на „Електрохолд Продажби”. И така възниква интересен казус – търговец ли е кметът Герчев, след като на покрива му се добива и продава зелена енергия?  

„Тази дейност продължава във времето, тя е с цел да се получава  постоянен доход и затова е стопанска дейност, приравнена на търговска” – казват будните граждани. На свой ред юристи, до които се допитахме,  уточняват, че Красимир Герчев никъде не е декларирал, че има соларен парк, че продава електричество, но така или иначе е налице сделка. Независимо дали участието на кмета в нея е заявено, допълват източниците ни, като се позовават надълго и нашироко и на законите в ЕС. Според тях въпросът може да се реши единствено от компетентните органи, които трябва да направят проверка. При нея ще се изискат съответните документи и така ще бъдат дадени отговори на въпросите кой е изградил фотоволтаична централа на покрива на сградата и кой е сключил договора с „Електрохолд Продажби”.

Красимир Герчев кметува още от далечната 2009 г. Печели кметското кресло с 5860 гласа и през октомври 2023 г.

Проверка по рама

Само няколко месеца по-рано, през март, Върховният административен съд отстранява Герчев, заради конфликт на интереси. Причината е, че сам се е назначил за шеф на европроект за ремонт на професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог и затова получил 8000 лева. Неговата защитна версия е, че станала техническа грешка. Докато го разследват, дарява скандалните 8 бона на болницата и църквата в града. Само че върховните магистрати го вадят от кабинета.

По същото време срещу несменяемия кмет има и 4 разследвания в прокуратурата в Благоевград за злоупотреба със служебно положение и пари в особено големи размери. С делата се занимава Окръжния следствен отдел, но няма яснота докъде са разплетени.  

Най-голямата сума в тях е 3,6 млн. лева и е свързана с изграждане на Регионално депо в Разлог. Герчев подписвал и разплащал многократно едни и същи по вид строителни работи, казват запознати. По техни думи той подправял подписи на свои подчинени в кметството, които най-категорично отказвали да сложат параф под протоколите. Заради това се наложило да бъдат разпитани доста от подчинените му.

Второто разследване е за злоупотреба с 300 000 лева, като редом с Герчев в тази история от 2019 г. е замесен и неговият кумец Захари Беличенов – шеф на местния футболен отбор „Пирин-Разлог”. Далаверата е уникално нагла. Кметът сключил договор с клуба и така през следващите 5 години по стълбовете на уличното осветление трябвало да се поставят рекламни пана на отбора. Наемът, който ФК „Пирин-Разлог”, трябвало да плаща на общината, е 1728 лева на година, тоест уникалните 2,25 лева на месец. На свой ред Захари Беличенов преотдал пилоните, но вече срещу наем от 60 000 лв. на година, въпреки че няма никакво право да прави подобни сделки. Според разследването за 5 години Захари Беличенов платил на кметството 8640 лв., а прибрал от стълбовете 300 000 лева.
Третото разследване е за допълнителни хонорари, които Герчев си изплатил за времето от 2015 до 2021 г. По закон заплатата на кмета, както и бонусите към нея, се определят от общинския съвет. Само че при проверка в Разлог се оказало, че в местния общински съвет не са внасяни за разглеждане предложения за допълнителни пари на кмета. Герчев обаче редовно се самонаграждавал.

Води се и още едно разследване, като то е за общинска земя, отдадена под наем на бизнесмена Пламен Хаджиев. С анекси към договора цената била намалена и така станала близо 70 % по-ниска от тази, която плащали другите арендатори.  

Запознати припомнят, че преди да се гмурне в мътните води на политиката, Красимир Герчев се подвизавал в митницата в Благоевград. Източниците ни потвърждават, че и тогава бил отстранен от работа, но това явно не е пречка да бъде преизбиран в Разлог.

Магазин за Акумулатори

Материалът Кмет или търговец е кметът на Разлог? е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ