14.7 C
София
събота, март 25, 2023

Кое е най-малкото животно в света?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Как можем да си представим най-малкото животно в света? Как изглежда? Какво яде? Как оцелява? На какво е способно? Всъщност, оказва се, че това е невероятно същество, което почти никой не вижда в ежедневието си – но се среща абсолютно навсякъде.
Въобще, какво представляват животните? Те са отделна група, наричана „царство“, която е част от по-голямата група на еукариотите – тя пък носи названието „империя“ или „домейн“. Еукариотите се определят като „ядрени организми“ – тоест, клетките им притежават ядро, в което е концентриран техният генетичен материал. Сред тази „империя“ има и други „царства“ – на гъби, протозои, бактерии и т. н. Съответно, всички същества, които не влизат в царството „Животни“, не се и наричат ​​ така. Така, че по принцип в биологията има строго разделение на области, царства, отдели, класове, разреди, семейства, родове и видове. Всяко живо същество на нашата планета има свое място в йерархията на живота.

По този начин вирусите, бактериите, протозоите не са животни – те са отделни „царства“. Затова и същества като, например, амебите и ресничестите не могат да се считат за най-малките животни в света, понеже принадлежат към различен клас. Все по тази причина етруската земеровка – миниатюрен гризач, често се позиционира като най-малкото животно, макар да не е така. Тук става объркване, понеже се смесват по-голямото „царство“ на животните и по-малкия клас на бозайниците, който влиза в него. Да, етруската земеровка е най-малкият бозайник – но има животни, които не са бозайници и са по-малки то нея.
Кои животни могат да надушват болестите? Отговорът ще ви изненада

Най-малкото животно в света е бавноходката (Tardigrada), наричана още „водна мечка“. Нейните размери са от 0.1 до 1.5 мм, което е сравнимо с размера на кърлеж.
Тя е описана за пръв път от немския зоолог Йохан Август Ефраим Гьотце през 1777 г. По-едрите индивиди може да се видят с просто око, но все пак е по-добре да се въоръжите поне с лупа. За сравнение: размерът на домашната муха е около 6-7 мм, а на кърлежа – приблизително 1-3 мм. По този начин „водната мечка“ е по-малка по размер от насекомите. Тя се придвижва със скорост 2-3 мм в минута, а движенията й при „ходене“ наподобяват тези на мечките – оттам и малко странното й „преносно“ название.

Проверка по рама

Топ 5 животни, които изглеждат наистина сладки, но не се сприятелявайте с тях
Местообитание и издръжливост

Благодарение на своята издръжливост и способността си да изпадат в анабиоза (временно и почти пълно спиране на жизнената дейност), бавноходките са разпространени по целия свят – от високите снежни планини до морските дълбини. Те не се страхуват от студ, налягане, температура и радиация и се срещат навсякъде – на всеки континент, на всяка височина и дълбочина. Тези най-малки животни в света мигрират пасивно, с помощта на вятър, водни течения или като се придържат към някое по-голямо животно. Те живеят в сладководни водоеми, лишеи, мъхове, дървета, скали, в зависимост от вида. В един грам мъх можете да намерите хиляди бавноходки.

Широкото им разпространение се улеснява от тяхната изключителна способност за оцеляване, за която мнозина са чували. Те са откривани в отворите на вулкани, под ледове, на дъното на океани. Благодарение на анабиозата могат да спасят живота си при почти всякакви екстремални условия.
Когато настъпи неблагоприятна ситуация, бавноходките намаляват размерите си, прибират краката и се свиват на топка като таралеж. След това дехидратират тялото си до 1% от нормалното му съдържание на вода, покриват го с обвивка, подобна на восъчна, за да предотвратят изпаренията и да се защитят от външните влияния, намаляват обмяната си на веществата до 0.01% от нормалната. После, при настъпването на благоприятни условия, бавноходката може бързо да излезе от анабиоза, да продължи нормалния си живот и да се размножава.

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ