3.8 C
София
сряда, ноември 29, 2023

Кога диуретиците помагат при хипертония или вредят?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Отговор на този и още много въпроси относно тези препарати ще откриете в статията на руския кардиолог д-р Константин Крулев. Още повече че немалък брой хипертоници се самолекуват, като някои от тях приемат безразборно диуретици, надявайки се да се разминат с такова лечение. Има го и другият момент: понякога диуретиците биват неглижирани, в т.ч. и от лекари, и то не само заради страничните им ефекти при някои конкретни състояния.
Затова ще е полезно да научим повече за тях. 

Вече повече диуретиците се прилагат широко за понижаване на високото кръвно налягане. Докторите в по-далечното минало са се опитвали да извадят задържаните течности от организма през стомашно-чревния тракт с помощта на средства за повръщане и слабителни, но вредата от такъв подход била много по-голяма от ползата. В минали времена са прилагали и кръвопускане, което се понасяло доста по-леко.

Оттогава досега медицината напредна много в това отношение. Изобретените диуретични средства, позволявали постигането на същия положителен ефект, както и кръвопускането, но били много по-безопасни. 
Знаете ли какво е казвал великият хирург Пирогов: „Хирургията е позор за медицината“, имайки предвид, че при точното и правилното терапевтично лечение необходимостта от операция просто отпада. 

В този смисъл диуретиците напълно изместиха опасната и в повечето случаи вредна процедура кръвопускане. В днешно време се смята, че хипертоничната болест практически винаги изисква назначаването и на диуретици. Те предизвикват изкарването на натрия и водата от организма, като по този начин намаляват обема от задържани течности. А това действително ефективно понижава артериалното налягане. 
Смята се, че диуретиците са особено показани при следните категории пациенти: 

Проверка по рама

• възрастни болни;
• хора, продължително дълго време страдащи от хипертония;

• жени, особено в постменопауза;

• страдащи от затлъстяване;
• пациенти с хронични заболявания на бъбреците, усложняващи се с бъбречна недостатъчност.

Така по метода на изключване може да се каже, че диуретиците например не са необходими на млади мъже, решили да отслабнат, които са с начален стадий на хипертония, но имат здрави бъбреци

Магазин за Акумулатори

На всички останали категории пациенти могат да бъдат предписвани диуретици. Естествено, преди да бъдат предписани на конкретния пациент, задължително се вземат предвид и техните противопоказания. И още едно правило в лечението на хипертониците: ако пациентът редовно приема предписаното му лечение, но показателите на кръвното не се нормализират, първият въпрос, който трябва да се разгледа, е дали е достатъчна дозата на предписания му диуретик.  
На проблема обаче може да се погледне и от друга страна – а именно – какво ще се случи, ако все пак не ви предпишат препарати от тази група? 

„Няколко пъти в моята практика е имало ситуации, когато пациентите категорично се отказват от приема на диуретици. Един от моите пациенти работеше като шофьор на автобус за превоз на работници и се притесняваше дали ще успее навреме да стигне до тоалетната заради работата си. Затова избягваше приема на диуретици.

Стигна дотам, че той решил да приема 4 различни препарата в максимални дози, което не даваше желания резултат. След като той все пак се съгласи да приема диуретици, успяхме да отменим три от препаратите, а четвъртият (инхибитор АСЕ) остана на половин доза.
Уместно е да поговорим за това доколко често приемът на диуретици води до учестено и обилно уриниране. Обикновено моите пациенти въобще не забелязват, че съм им назначил диуретик. Понякога на въпроса „не забравяте ли да пиете диуретика“, те отговарят: „нима сте ми предписали такова лекарство?“. Т.е., болните дори не забелязват, че пият такова хапче.

Количеството отделена урина се увеличава постепенно, предизвиквайки леко увеличаване на всяка порция урина.

Това нито променя начина и ритъма им на живот, нито им носи дискомфорт. 

и във Фейсбук/media/source/202310/1696496446_str_10_d_r_konstantin_krulev_copy.jpg“ title=“undefined“>

Д-р Константин Крулев

Друга група пациенти забелязват действието на диуретика само в началото на приема. След това всичко си върви както обикновено. Някои болни дори са ми споделяни, че приемайки диуретик, им се налага по-рядко да ходят до тоалетната нощно време, тъй като по-голямата част от течността се изкарва през деня.

В интерес на истината, трябва да отбележа, че има и такива, при които се случва по-често уриниране през целия период на прием на препарата. По принцип обаче хората са готови да търпят такова неудобство, давайки си сметка, че то им позволява да държат в норма артериалното си налягане. 

Някои от моите пациенти възразяват против необходимостта от прием на диуретици, мотивирайки се с нормалния обем сутрешно уриниране и дори прекалено честите позиви към тоалетната. Аз им възразявам със следното обяснение: естествено, че това е нормално, защото не страдате от бъбречна недостатъчност. В противен случай  се изисква хемодиализа.

Действието на диуретиците не се ограничава с изкарването на течностите от организма. Не по-малко значимо действие на препаратите от тази група е изкарването на натрия от организма. Именно той води до повишаване тонуса на съдовете. Има и други механизми за хипотензивно действие на диуретиците, но за тях ще говорим друг път“, обясни лекарят.

Относно режима, по който трябва да се приемат диуретици, е важно следното: по-рано се смяташе, че може например, веднъж в седмицата да се приема силнодействащ препарат, за да е възможно после цяла седмица „да си почивате“ от неговия прием. В днешно време представата е различна – по-добре да се приема ежедневно по-слабодействащ диуретик. Редовната стимулация на бъбреците е по-полезна от еднократното им форсиране. Съществуват лекарствени форми, обезпечаващи постепенно освобождаване на препарата и съответно, денонощна стимулация на бъбреците. 

Често срещан страничен ефект от диуретиците е повишаването на концентрацията на пикочна киселина в кръвта. Това ограничава назначаването на диуретици при подагра. Ревматолозите, лекуващи това заболяване, по принцип не препоръчват прием на диуретици, но не предлагат и нищо в замяна. 

„Моят опит показва, че такива въпроси се решават индивидуално и все пак е уместно да се предписват малки дози диуретици при подагра. Въобще при използване на диуретици трябва да се знае, че странични ефекти обикновено възникват при максимални дози от тези препарати, които в действителност се назначават много рядко. Ако приемате незначителна доза от слаб диуретик, няма от какво да се притесняване.

В моята практика съм се сблъсквал с прекалено понижаване на артериалното налягане след продължителен прием на относително неголеми дози диуретици. Това се коригира относително просто – за известно време се прекратява приемът именно на тези лекарства и кръвното налягане се нормализира от само себе си.

Но за да не се допуска това, е необходимо редовно да измервате кръвното си налягане, а не само когато се чувствате недобре. Иначе рискувате да предприемете тази мярка прекалено късно, когато препаратът вече е проявил излишното си хипотензивно действие“, допълни кардиологът.  

В никакъв случай не приемайте диуретици с цел отслабване. Колкото и да се учудвате, но и досега се намират хора, които го правят и те не са никак малко, които не страдат от никакви заболявания, но редовно приемат диуретици, в т.ч. и силно действащи. Случвало се е да има доста тежки последствия от такова безотговорно самолечение. 

Приемът на диуретици може да предизвика сгъстяване на кръвта, което в съвкупност със склонността към образуване на тромби, а понякога и без да има такава, може да се предизвика поява на тромби в съдовете, подхранващия главния мозък, което води до инсулт. Друг често срещан страничен ефект е получаването на спазми, особено в краката.

Разбира се, не всички спазми са свързани с приема на диуретици, но и това се случва. Възникването на спазми в краката изисква намаляване дозата на препарата или замяната му с по-слабодействащ. Понякога помага предписването на магнезий. Ако това помага, се консултирайте с лекуващия лекар колко дълго можете да приемате магнезий.  Що се касае до другите странични ефекти, те се срещат рядко. Появяването на сухота в устата, понижаване концентрацията на магнезий, натрий, калций и т.н. възникват рядко, ако човек спазва дозата. 

Б.р. Тази статия е за обогатяване на вашите знания за диуретиците, най-правилният подход е да се консултирате със специалист. 

Яна БОЯДЖИЕВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ