32.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Кои са първите признаци на рак на панкреаса

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ракът на панкреаса е един от най-опустошителните видове рак с ниска преживяемост, така че е важно да го разпознаете навреме и да започнете лечение. Онкологът Андрей Воробьов назова основните симптоми на заболяването.

„Астенията може да е начин на тялото ви да ви предупреди за развиващ се рак на панкреаса. Този предупредителен знак, известен още като физическа слабост, описва липса на енергия, която може да засегне определени части на тялото, както и цялото тяло“, отбеляза онкологът.

Според Андрей Воробьов слабостта може да се усети в ръцете, краката или в цялото тяло. Може да се прояви по време на ежедневни дейности или по време на почивка.

Лекарят също така отбеляза, че този симптом се наблюдава при 86% от пациентите с рак на панкреаса.

Предполага се също, че такъв признак може да помогне за идентифициране на болестта на ранен етап, което ще даде шанс за възстановяване.

„В зависимост от местоположението на рака, един от ранните предупредителни знаци може да бъде сърбеж“, добави Воробьов.

Проверка по рама

Освен това симптомите на рак на панкреаса могат да включват пожълтяване на кожата и очите, тъмна урина, загуба на апетит и тегло, умора, треска, промени в изпражненията, лошо храносмилане, подуване на корема и болка в горната част на корема или гърба./Zdrave.to

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ