22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Кой алкохол е забранен след 60

ПРОЧЕТИ СЪЩО

• Бира. Тя се отнася към вредните алкохолни напитки, особено в напреднала възраст. Мит е, че тази напитка е безвредна заради ниския процент на алкохол. Тя се отразява негативно на бъбреците, плюс това заради съдържанието на въглероден двуокис дразни стомашната лигавица. Ако често сте злоупотребявали с литри бира, към старостта ще започнат сериозни проблеми с ендокринната система.

• Алкохолни коктейли. В напреднала възраст ги избягвайте, първо, защото съдържат алкохол от различен произход, а черният дроб трудно ще се справи с такова натоварване. Второ, в алкохолните коктейли има различни ароматизатори и вкусови добавки във вид на сиропи, които съдържат много захар, което на свой ред може да качи кръвната захар. Алкохолните коктейли са особено противопоказни за диабетиците. Трето, от сладките алкохолни коктейли възниква по-упорит махмурлук. 

• Пенливо вино. То не е така безопасно, както се смята. Първо, в шампанското се съдържа много въглероден двуокис. На свой ред шампанското влияе негативно на стомашно-чревния тракт и дразни стомашната лигавица. В никакъв случай не го пийте на гладен стомах, последствията може да са непредсказуеми. 

• Некачествена домашна ракия. Става дума за ракия, недобре филтрирана на селския казан. Много възрастни хора след 60 години се отказват от магазинния алкохол и си правят домашен. Това е добре, стига да е качествен домашен алкохол, понякога е по-добре дори от скъпо уиски.

Но некачественият домашен алкохол е опасен за човешкото здраве. Той съдържа отровни примеси, разрушаващи стените на съдовете, предизвикващи болести на бъбреците, стомашно-чревния тракт и сърцето. Високото съдържание на т.нар. сивушни масла пък е опасно, тъй като постепенно нарушават централната нервна система. Подобни симптоми често възникват при употреба на некачествен домашен алкохол. Затова отделяйте повече време на филтрацията, когато си правите домашна ракия.    

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ