26.8 C
София
сряда, юни 19, 2024

КОЙ Е? Българин спечели 70 МИЛИОНА с акции

ПРОЧЕТИ СЪЩО

20 247 българи са заработили между 100 хил. и 250 хил. лева през миналата година. Това става ясно от данни на НАП след приключването на данъчната кампания и обявяването на доходите от физическите лица. Срокът за това беше 30 април, над 742 000 души са подали декларации.

Оказва се, че 927 българи са станали милионери през миналата година – доходите им са били над 1 млн. лева.

От данъчната администрация уточняват, че не могат да посочат професиите им, защото това са лични данни, с които те могат да бъдат идентифицирани. Обичайно обаче това са свободни професии като адвокати, консултанти, одитори, нотариуси, частни съдебни изпълнители, оценители, медицински специалисти, архитекти и други.

Рекордьор по приходи като физическо лице, включително и като едноличен търговец, през миналата година е българин, който е изкарал 70 млн. лева. Парите са дошли от сделки с акции и други финансови активи.

На този фон през 2023 г. средната заплата в България стигна 2123 лв. на месец през четвъртото тримесечие. Това означава 25 467 лева годишно.

Проверка по рама

Увеличението на годишна база е с 13%. Най-висока е била в София – 2900 лв., което е с 36,6% повече спрямо средното възнаграждение за страната. Според статистиката общият доход на домакинствата през четвъртото тримесечие на 2023 г. е 5684,25 лв. Спрямо четвъртото тримесечие на 2022 г. той е нараснал с 14,5%.

В осем икономически дейности вземат над средното за страната. В тях са наети около една трета от всички работещи.

Според данни на Института за пазарна икономика пък най-високи средни заплати са в общините Челопеч, Козлодуй, Кнежа. София, Раднево, Пирдоп, Гълъбово, Девня, Панагюрище и Божурище.

Материалът КОЙ Е? Българин спечели 70 МИЛИОНА с акции е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ