17.8 C
София
понеделник, май 27, 2024

Кой е най-големият манастир в България?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Стотици са манастирите в България, пазители на вярата, на надеждата, на българщината, на духа, на езика и писмеността през смутните и тъмни векове на робството. Около 122 от 215-те манастири у нас, които са под управлението на Българската православна църква, са действащи, като част от тях са и важни културни и исторически паметници, привличащи посетители от страната и чужбина.

Трите най-големи манастира у нас, са обявени за ставропигиални – Бачковският, Троянският и Рилският, но от тях кой е най-големият манастир в България? Бачковският е безспорно сред най-популярните и заради близостта му до Кръстова гора, и заради местоположението му – на централния път, свързващ два областни града – Пловдив и Смолян, и заради чудотворните икони, които съхранява в пазвата си, и заради внушителните си размери, но ще сгрешите, ако го посочите като отговор на въпроса кой е най-големият манастир в България.

Най-големият манастир в България

Тогава кой е най-големият манастир в България, щом основаният през 1083 г. от братята  Бакуриани Бачковски манастир „Успение Богородично“ отстъпва първото място? Рилският манастир със своите 8800 m², от които 5500 m² застроена площ е най-мащабният като размер у нас, но не само размерът е онова, което го прави толкова популярен.

Основаният от св. Йоан Рилски Чудотворец (или от учениците му, както сочат други източници) през Х век манастир, попадащ днес в област Кюстендил, е паметник на културата, символ на Родината ни и е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Носи името на създателя си – манастир „Свети Йоан Рилски“, който е погребан в манастира, и е издигнат на мястото на стара постница. Многократно опожаряван през вековете, той е съграждан отново и отново с вяра, с надежда и с грижа за идните поколения, които манастирът учел на четмо и писмо.

Топ 10 на най-старите манастири в България

Проверка по рама

Ролята на Рилския манастир като книжовно и просветно средище е значима още с основаването му, а Неофит Рилски създава килийно училище в манастира по времето на Възраждането. Дом и скривалище за велики българи като Левски, Гоце Делчев, Ильо Войвода, манастирът е част от духовното ни, историческо и културно богатство, жива история, до която всеки българин трябва да се докосне и да съпреживее. Манастирът „Свети Йоан Рилски“ е разположен на живописно място в приказната Рила планина – още една причина да го посетите.

Размерите на Рилския манастир

Когато обсъждаме кой е най-големият манастир в България, е напълно очаквано да проявите любопитство относно размерите му. Четири от петте етажа на „Свети Йоан Рилски“ са над земята, а един – под нея – особеност, свързана с налаганите от турците ограничения за височината на християнските храмове по времето, когато е строен манастирът.

Многократно е опустошаван и опожаряван, като днешните манастирски сгради са издигнати през ХІХ в., когато след поредния стихиен пожар се налага отново да бъдат построени и възстановени. Редица стенописи обаче оцеляват през вековете и стихиите, за да достигнат до нас и да превърнат Рилския манастир в културно и историческо наследство. Той е не само паметник на културата, но гробът на Св. Йоан Рилски, скитът „Свети Лука“, включващ църквите „Свети Лука“, „Свети Покров Богородичен“ и килийното училище, метохът Орлица с църквата „Св. св. Петър и Павел“ и „Успение Богородично“ са обявени за архитектурни, исторически и художествени комплекси през 1992 година.

Знаете ли кой е най-старият манастир в България?

Манастирът е и част от Стоте национални туристически обекта на България и е посещаван от многобройни туристи всяка година. Разполага със сайт на 5 езика, събрал историята на манастира и създателите му, вълнуваща фотогалерия, виртуална разходка из храмовото пространство и информация за значителна част от музейните сбирки на Светата обител. Ако сте решили да посетите манастира, задължително се запознайте и с изискванията към поведението на посетителите, публикувани на сайта, които са насочени както към облеклото и забраната за фотографиране, вдигане на шум, тютюнопушене и влизане в манастира с домашни любимци, така и към начина, по който да помолите Бог за здраве и опрощение на греховете със свещичка.

Магазин за Акумулатори

Любопитен и малко познат факт е, че манастир „Свети Йоан Рилски“ е със статут на отделно селище, което има своето постоянно население – 56 души по настоящ адрес и 32-ма по постоянен адрес според официалните данни от ГРАО – сочи наличната по темата статистика от недалечната 2015 година.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ