21.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Кой е Роналд ДеСантис, който стана основният съперник на Доналд Тръмп в първичните избори на републиканците

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Сравненията с Тръмп не са без основание. За разлика от по-центристки кандидати като бившия пратеник на САЩ в ООН Ники Хейли, ДеСантис не е просто основен съперник на бившия президент, но и претендент за гласовете на крайнодесния електорат, който през последните години се превърна в опора на Тръмп с неговия лозунг за връщане на величието на Америка. .Make America Great Again, MAGA). ДеСантис дори стартира кампанията си с подобен слоган, заявявайки, че иска да оглави „великото завръщане на Америка“. Както всички републиканци от MAGA, ДеСантис настоява федералното правителство да се съсредоточи повече върху вътрешните въпроси, отколкото върху външната политика. В културната война на САЩ губернаторът на Флорида си спечели репутация за възприемане на консервативни подходи към чувствителните въпроси на страната, свързани с правата на гейовете и расизма. Например по негово предложение държавата прие закон, забраняващ на училищата да повдигат теми за ЛГБТ общността в часовете до определена възраст на учениците. Либералните активисти нарекоха закона „Не казвай гей“ (на английски Don „t Say Gay). В обръщението си към американците ДеСантис нарече нелегалните мигранти, растящата престъпност и ниските доходи на американците основните проблеми на САЩ. Поради всичко това той се смята за младия Тръмп „в по-приемлива опаковка“, което показва, че той е носител на същите ценности, но го прави без скандалността на 76-годишния Тръмп.
Самият Тръмп преди това призова ДеСантис да не участва в изборите, за да не раздели партията, но той реагира сравнително цивилизовано на решението на конкурента, въпреки че все още не можеше да устои на остриците. Тръмп го поздрави за неговия Truth Social, като му пожела „пълно изживяване да бъде атакуван от марксисти, комунисти и радикални леви“ по време на кампанията. В същото време, в обичайния си стил, бившият президент вече измисли подигравателен прякор за опонента си: той изкриви фамилното му име на „Рон Десанктимоний“, което може да се преведе като „лицемерният Рон“. Тези атаки показват, че Тръмп приема сериозно конкурента.

Роналд ДеСантис атакува електората на Доналд Тръмп, споделяйки неговия консерватизъм и настоявайки за повече внимание към вътрешните работи на САЩ
Стартът на кампанията на DeSantis обаче, без шегите на Тръмп, излезе измачкан. Губернаторът на Флорида избра за платформа социалната мрежа Twitter, а нейният собственик Илон Мъск беше организатор на събитието. Изборът не е случаен – подобно на МАГА-републиканците, през последните години Мъск редовно критикува демократите за налагането на либерална цензура в интернет. Но по време на предаването, поради наплива от хора, възникнаха сериозни технически проблеми, поради които то беше прекъснато, върху което американските медии направиха почти основния акцент.

Можете да говорите за възгледите и политиката на DeSantis дълго време, но резултатът от него е по-важен. И той е, че ДеСантис всъщност извади Флорида от изборното уравнение в Съединените щати, въпреки че в продължение на десетилетия тя се смяташе за един от ключовите суинг щати. Това е името на регионите, в които броят на поддръжниците на двете основни партии е приблизително еднакъв, така че победата в тях носи решаващо предимство на президентските избори в САЩ. Но при управлението на ДеСантис, склонността на Флорида към Републиканската партия става все по-очевидна. На изборите през 2018 г. той победи съперника си с малка разлика от 0,4 процента, но при преизбирането миналата година ДеСантис буквално смаза кандидата на демократите с разлика от около 20 процента, като дори спечели в окръг Маями-Дейд, който е последните две дузини са гласували за демократите от години.
Досега 54 процента от гласоподавателите на Републиканската партия са по-симпатизиращи на Тръмп и 24 процента на ДеСантис, според скорошно проучване на Fox News. Популярността на останалите републикански претенденти е с порядък по-ниска. Но тези числа са по-скоро обещание за интересни първични избори, отколкото окончателно подреждане. Много може да се промени преди изборите, още повече че опонентите на Тръмп не спират да се опитват да го изхвърлят от президентската надпревара с множество разследвания.

Проверка по рама

В същото време евентуалната победа на ДеСантис на републиканските първични избори може доста да смеси картите за Байдън. И на изборите през 2020 г., и сега може би основният аргумент от лагера на неговите съюзници е, че той е единственият в Демократическата партия, който може да победи Тръмп. Тук всичко е ясно – двама политици от последно поколение, приблизително еднакви по възраст, от които според демократите Байдън изглежда по-уравновесен и предвидим на фона на ексцентричния Тръмп.
Но при евентуален двубой с ДеСантис тези „добродетели“ на Байдън може да се окажат недостатъци – остарял, скучен и не особено популярен президент на САЩ (рейтингът му варира около 40 процента) срещу млад и набиращ авторитет губернатор на една от ключови държави със свежи идеи. И самият факт на интересни първични избори в Републиканската партия на фона на затишие при демократите може да тласне американците към промяна, защото избирателите отдавна имат заявка за подмладяване на политическия елит в Съединените щати, съдейки по социологическите проучвания.

Помощ „RG“

Роналд ДеСантис е родом от Джейсънвил, Флорида. Синът, както се казва, е обикновен трудолюбив с италиански корени – баща му работи като технически специалист, а майка му като медицинска сестра. Завършил Йейлския университет и Харвардския юридически факултет. Той е служил във ВМС на САЩ в продължение на шест години (2004-2010 г.), включително в базата Гуантанамо в Куба, както и в Ирак като адвокат под командването на част от специалните сили. През 2012 г. 34-годишният ДеСантис беше избран от щата Флорида в Камарата на представителите, а шест години по-късно стана губернатор на щата. Католик, женен за бивша телевизионна водеща, от която има три деца.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ