9.8 C
София
събота, април 13, 2024

Кой е вдъхновителят на бомбените заплахи съм училища и каква е целта им?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

И вчера над 100 училища получиха бомбени заплахи – каква е целта?

„Целта е да се стреснат хората преди изборите, това е едната хипотеза, да се намали избирателната активност. Едно е ясно – донякъде това успява, въпреки усилията на МВР, които обявиха, че ще охраняват по-рано. Според мен една част от хората ще се уплашат и няма да отидат да гласуват“, коментира експертът по киберсигурност доц. Златорог Минчев в ефира на „Денят ON AIR“.

„Не бих се обзаложил, че това е само единствената цел. Със сигурност ситуацията никак не е добре в системата, тъй като се атакуват учениците и най-вече малките деца“, каза председател на синдикат “Образование” към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров.

Според него образователната ни система е най-готова от всички останали. „От 6-7 години вече се говори какво трябва да се направи при терористична атака, но те са много варианти. МВР трябва да поеме тази отговорност, да каже „има някаква заплаха – затваряйте или няма заплаха – не затваряйте. Когато министерството вземе едно решение, това е друго нещо“, допълни още д-р Петров пред Bulgaria ON AIR.

„Кибертероризъм е много сериозно обвинение, трябва се активира жандармерията, за да пази училищата, а тя в момента няма такъв ресурс, защото е ангажиранa около изборите. Когато говорим в този случай, хипотеза има, че хакерите идвали от Холандия. Дали са оттам, това е друга тема. Най-големият проблем е, че при киберразследванията трябва време да се установи, а междувременно може да започнат нови атаки“, подчерта доц. Минчев.

По негови думи арести ще има, а целта е да се създаде напрежение. „Да се надяваме, да няма реални взривове, защото тогава минаваме на друга хипотеза“, добави още той.

Проверка по рама

Доц. Минчев смята, че държавата ще успее да се справи до 2 април, когато ще се провеждат изборите, но големият проблем, според него, е социалният.

„Децата реагират различно, има такива, които не са подготвени, но по-смели. Има дечица, на които им действа стресиращо. Със сигурност средството е много въздействащо и лично аз се надявам тези разследвания да протекат и да има арестувани. Със сигурност не е толкова лесно да се установи кой е извършителят.  Няма за мен опасност за учебната година, ще се навакса, но апелираме към протоколи и решения, които са централизирани, а не всеки директор да избира какво да прави“, каза д-р Юлиян Петров.

Според него в големите училища трябва да има компетентна охрана и сканиращи устройства, за да се създаде сигурност.

На въпрос дали поръчителят идва от трета държава, доц. Минчев отговори, че за това ще трябва повече време.

„Ако се обърнем за помощ към съюзническите служби, вероятно те знаят вече за процесите, защото едно такова нещо е организирано във времето поне месец по-рано. Протоколът за обмен на информация невинаги е своевременен. До края няма да стане известно, ако някой не се похвали с видео в Youtube, че го е организирал. Въпросът е да успокоим гражданите, вече има някаква истерия. Арестуваният човек във Варна едва ли е вдъхновителят на процеса. Големият въпрос е кой е реалният вдъхновител. Да се надяваме, че за изборите ще имаме добра избирателна активност“, каза още доц. Златорог Минчев. 

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ