11.8 C
София
събота, септември 30, 2023

Кой и защо трябва трябва да яде динята с хляб

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Един от най-предпочитаните плодове през лятото е динята. Тя е сладка, полезна, а водата съставлява около 92% от масата на динята, най-високият процент сред плодовете.
Динята е плод, който обикновено се яде за десерт, но някой хора предпочитат да я съчетават със сирене или хляб.

Оказва се обаче, че при тя задължително трябва да се консумира с хляб от хората с определено заболяване.
Според руския диетолог Михаил Гинзбург за хората с хипертония е по-полезно да ядат вкусния летен плод заедно с хляб. При това заболяване дините често не се препоръчват, но д-р Гинзбург твърди, че малка филийка заедно с парче хляб е напълно допустимо.

Диня с хляб при хипертония
„Има едно добро правило – яжте дините с хляб, както всяка друга храна. Това предпазва от неконтролирана консумация на течности и захар“, каза лекарят. Д-р Гинсбург подчертава, че хората с хипертония трябва да консумират този плод след хранене, да го ядат бавно и на строго малки порции.

Проверка по рама

Диетологът добавя още, че при наличие на сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност и отоци дините са противопоказни – не е безопасно да ги консумирате в този случай.
„Дините са е продукт, който е съставен от 90-95% вода. Съответно хората, които трябва да контролират консумацията на вода, не трябва да го консумират “, споделя лекарят.

Но все пак този плод има и куп полезни свойства, които не са за пренебрегване. Той е добър източник на витамин С и витамини от група В, които са необходими за активиране на защитните сили на организма.

Витамин С е един от най-силните естествени антиоксиданти, подпомага имунната система, бори се с вируси и бактерии, забавя хроничните възпаления в организма и удължава младостта.
Витамините от група В са важни за функционирането на имунната система, нервната система и мозъка. Участват в процесите на клетъчния метаболизъм и образуването на енергия.

Коментираният плод съдържа витамин А (ретинол), който се счита за жизненоважен за правилното функциониране на тялото. Отговаря за здравето на очите, участва в синтеза на протеини и поддържа имунитета.

Магазин за Акумулатори

Особено важен е за жените по време на бременност, тъй като има водеща роля в растежа и развитието на детето. Тези, които се оплакват от бавен метаболизъм, трябва редовно да ядат дини през лятото.
Благодарение на високото си съдържание на кобалт тези плодове могат буквално да рестартират метаболизма. Кобалтът е един от най-важните минерали, които участват в метаболизма: той има водеща роля в синтеза на ДНК и аминокиселини, в разграждането на протеини, мазнини и въглехидрати.

Активно повлиява метаболитните процеси на организма, играе специална роля в хемопоезата – стимулира растежа и развитието на червените кръвни клетки./ и във Фейсбук
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ