13.8 C
София
събота, септември 30, 2023

Колко оцет се слага в киселите краставички?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В повечето случаи се използва 9% оцет. Но можете да опитате други опции. Ето какво трябва да знаят всички домакини за изчисляването на количеството на тази съставка.
Как да изчислим количеството оцет за киселите краставички

Като изчислителна стойност за приготвяне на марината се взема един литър вода. Ако се използва 9% трапезен оцет, тогава са достатъчни 1-2 супени лъжици или 1,5 супени лъжици.

Ако продуктът е с концентрация 6%, в този случай количеството му трябва да се увеличи 1,5 пъти. Количеството на 3%-ов продукт се увеличава 3 пъти, но много домакини не препоръчват използването на продукт с по-малко от 6% оцетна киселина.
Най-вкусните кисели краставички като тези в детството се приготвят по тази рецепта само за няколко минути

Какъв оцет от продукта е най-добре да използвате:
  • Ябълков – по-мек е и има плодов вкус. Краставиците с него стават по-ароматни. 
  • Винен – има още по-богат вкус и аромат. В кулинарията се използват бял и червен, но предимно в месни или рибни ястия.
  • Оризов – известен е в японската кухня. Използва се за консервиране на зеленчуци и риба. Ястията стават с мек и леко сладък вкус.
  • Балсамов – използва се и за приготвяне на маринати и дресинги.

кисели краставички 

Проверка по рама

Мариноване, ецване (осоляване) – във всички тези технологии киселината действа като консервант. В единия случай млечна, която се образува в резултат на естествена млечнокисела ферментация. В други случаи – киселината, която ние сами добавяме към марината – най-често оцетна. Всяка киселина убива бактериите и запазва храната. Но кой начин да изберете е въпрос на вкус. Киселината не само консервира краставиците, но и почти запазва естествената им хрупкавина.
Солта също е консервант и предпазва от разваляне. Но използването само на сол, дори и в големи количества, спира процеса на ферментация, краставиците стават меки и безвкусни. Започва осмоза – процесът на изтегляне на течност от продукта в резултат, на което остават меки.

Краставиците могат да се приготвят и чрез ферментация, включително без използването на сол. Но малко количество от нея все пак ще подобри вкуса на продукта.

Маринатата се приготвя от вода, сол, захар, оцет и подправки- зеленчуците се заливат с нея. Процесът на ферментация в този случай не се случва. А желаният вкус се постига от съотношението на киселин, сол, захар и любимите подправки.
Още: Лекар: Тези хора трябва да пият саламура от кисели краставички

Ако нямате собствена градина, погрижете се предварително и купете най-подходящите краставички за зимата. За мариноване с оцетна киселина са подходящи всички видове.

Магазин за Акумулатори

 
 

 
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ